ГоловнаЕкономікаДержава

Україна підтримала ідею будівництва порту на Дніпрі в Білорусі

Питання в тому, хто дасть грошей на днопоглиблення до Києва.

Україна підтримала ідею будівництва порту на Дніпрі в Білорусі
Фото: tut.by

Україна і Білорусь у п'ятницю, 5 травня, провели переговори про розвиток перевезень річковим транспортом по Дніпру.

Як повідомляють на сайті Міністерства інфраструктури України, йшлося про розвиток портової інфраструктури в білоруському селі Нижні Жари, розташованого за кілометр від кордону з Україною.

У повідомленні наголошують, що цей порт може стати великим транзитним хабом між Україною та Азією. Але для його будівництва потрібно вирішити питання днопоглиблення на ділянці між Нижніми Жарами і Києвом.

Для початку необхідно провести екологічну оцінку впливу цих робіт на навколишнє середовище. Крім того, потрібно вирішити питання фінансування днопоглиблення. Українська сторона хоче, щоб гроші дала Білорусь.

Також під час зустрічі сторони обговорили перспективи щодо розвитку водного шляху Е40.

Переговори вели на рівні заступників міністрів. Україну представляв Віктор Довгань, Білорусь - Олександр Шишка.

Ідея будівництва порту на кордоні з Україною на глибоководній ділянці річки Дніпро для завантаження суден змішаного класу плавання білоруський уряд виношує як мінімум з 2011 року. Таким чином, завантажившись на території Білорусі, судно "річка-море" зможе доставляти вантажі через Чорне море до країн Європи, Азії та Африки. Такому судну не потрібні додаткові перевалки в морських портах, що відповідно знижує вартість доставки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram