ГоловнаЕкономікаДержава

Україна уникла статусу головної піратської країни в звіті США

Санкцій через порушення прав на інтелектуальну власність не буде.

Україна уникла статусу головної піратської країни в звіті США
Фото: mctb.ru

Україна зберегла статус "країна під пріоритетним наглядом" у щорічному звіті Офісу торгового представника США (2017 Special 301 Report) про стан захисту інтелектуальної власності у світі.

У звіті поряд з Україною такий статус отримали Китай, Індонезія, Таїланд, Індія, Алжир, Кувейт, Росія, Аргентина, Чилі та Венесуела. Всього в доповіді фігурують 34 країни. Статус Priority foreign country, або, як його ще називають, статус головної піратської країни в світі, цьогоріч не отримала жодна країна.

Залежно від тяжкості порушень, країни потрапляють в одну з трьох категорій: Watch list (країни під наглядом), Priority watch list (країни під першочерговим наглядом), або ж Priority foreign country (пріоритетна країна). Залежно від категорії, до країни можуть бути застосовані різні санкції, починаючи з двосторонніх консультацій, закінчуючи реальними економічними обмеженнями.

У списку Україна фігурує, починаючи з 1997 року. У 2001 році Україні присвоїли статус пріоритетної країни (Priority Foreign Country), і як результат деякі товари, які імпортуються з України, потрапили під економічні санкції, для них були скасовані пільгові митні умови імпорту в США.

У 2006 році Україна позбулася статусу пріоритетної країни, але в 2013 році отримала його знову. У 2015 році Україну перевели зі статусу пріоритетної країни в статус країни під першочерговим наглядом.

У нинішньому звіті експерти Офісу торгового представника США позитивно оцінили окремі заходи, які вжила Україна для поліпшення захисту прав інтелектуальної власності.

З-поміж іншого США схвально відгукуються про ухвалення в 2016 році законодавства для створення Вищого спеціалізованого суду з питань інтелектуальної власності, який повинен почати свою роботу у вересні 2017 року; про ліквідацію Державної служби інтелектуальної власності, про затвердження закону "Про державну підтримку кінематографії в Україні", що підсилює захист прав інтелектуальної власності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram