ГоловнаЕкономікаДержава

Заборгованість підприємств перед "Нафтогазом" становить понад 20 млрд гривень

Президент Петро Порошенко схвалив стягнення компанією боргів зі споживачів.

Заборгованість підприємств перед "Нафтогазом" становить понад 20 млрд гривень
Фото: EPA/UPG

Заборгованість підприємств ТКЕ, ТЕЦ і промислових споживачів перед НАК "Нафтогаз України" за тиждень скоротилася на 767 млн грн (3,6%) і на 4 серпня становить 20,6 млрд грн.

Про це йдеться на сайті компанії.

Майже 70% від загальної суми заборгованості ТКЕ і ТЕЦ припадає на газ, використаний для виробництва теплової енергії, 22% - за використаний у виробництві електроенергії, борг прямих промислових споживачів становить близько 8%.

"Київенерго" залишається найбільшим підприємством-боржником, хоча заборгованість за минулий тиждень скоротилася на 542 млн грн (18%), а сумарна становить 2,5 млрд гривень. Серед них майже 1,7 млрд грн - за використаний у 2015 році газ для виробництва електроенергії.

У виробленні теплової енергії найбільшими боржниками вважають Донецьку (4,1 млрд грн), Дніпропетровську (2,9 млрд грн), Луганську (0,9 млрд грн), Харківську (0,8 млрд грн), Запорізьку (0,6 млрд грн) області, Автономну Республіку Крим (0,8 млрд грн) і Київ (0,6 млрд грн).

Ці самі області (плюс Миколаївська, Полтавська та Одеська) лідирують і за заборгованістю за газ, використаний для виробництва електроенергії.

За 2015 рік найбільший прострочений борг у "Київенерго" (1,7 млрд грн, рівень розрахунку - 29%, 60% від загальної заборгованості), Харківської ТЕЦ-8 (258 млн грн, рівень розрахунку - 0), Білоцерківської ТЕЦ (200 млн, рівень розрахунку - 7%).

Найбільшу заборгованість серед промислових споживачів зафіксовано у Дніпроенерго ДТЕК (157 млн грн, рівень розрахунку - 28%) і Західенерго ДТЕК (144 млн грн, рівень розрахунку - 1%).

Нагадаємо, в уряді узгодили з МВФ дефіцит НАК "Нафтогаз України" на 2015 рік на рівні 61,9 млрд грн. Якщо найближчим часом норми споживання не приведуть до реальних, дефіцит НАК зросте ще на 5,6 млрд грн і сягне 68 млрд грн. Цю суму повинні покрити за рахунок бюджету.

Президент Петро Порошенко схвалив стягнення компанією боргів зі споживачів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram