ГоловнаЕкономікаФінанси

Україна зажадала від кредиторів списати 40% боргу

Яресько заявила про готовність ввести мораторій на виплати за євробондами

Україна зажадала від кредиторів списати 40% боргу

Міністерство фінансів сподівається домовитися з кредиторами про списання 40% боргу за єврооблігаціями, включеними в перелік паперів, які підлягають реструктуризації (окрім паперів держбанків). Про це повідомляє WSJ з посиланням на міністра Наталію Яресько, яка зробила таку заяву у США 10 червня.

При цьому вона зазначила, що кредитори не готові йти на списання взагалі.

У зв'язку із цим Яресько заявила, що уряд готовий застосувати мораторій на боргові виплати вже до кінця літа. "Я не думаю, що ми маємо стільки часу [на переговори з кредиторами]. Мені доведеться використовувати інші інструменти, щоб знизити тиск на платіжний баланс - мораторій", - цитує міністра Reuters.

"Якщо нам не вдасться досягти прогресу, тоді кредитори спровокують нас на його застосування", - сказала Яресько.

Міністр зазначила, що уряд уже виплатив близько $2 млрд заборгованості цього року, незважаючи на конфлікт на сході країни. При цьому вона відмовилася повідомляти, чи виплачуватиме Київ кредиторам облігаційні платежі наступного тижня.

Нагадаємо, Україна, і Яресько зокрема, з березня цього року веде безуспішні переговори з приватними кредиторами держави про реструктуризацію єврооблігацій, випущених у минулі роки. У рамках боргової операції держава сподівається скоротити боргові виплати на 15,3 млрд доларів. У цю суму входить і списання частини боргу, і відтермінування виплат і зниження купонів. Кредитори не готові йти на списання боргів.

5 червня Яресько провела телефонну розмову зі спеціальним комітетом кредиторів. Пропозиція, озвучена комітетом про формат реструктуризації українського боргу, виявилася неприйнятною для України.

Якщо переговори завершаться нічим, Україні загрожує дефолт, проте міністр фінансів запевнила, що якщо це станеться, простих людей дефолт ніяк не зачепить. Яресько також виключила девальвацію гривні, якщо буде дефолт. За її словами, єдині, хто відчує негативний ефект дефолту, - це комерційні підприємства, які зараз мають можливість виходити на зовнішні ринки запозичень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram