ГоловнаЕкономікаДержава

МВФ позичить Україні $17 млрд (оновлено)

$3 млрд надійдуть негайно, значна частина - в бюджет

МВФ позичить Україні $17 млрд (оновлено)
Фото: obozrevatel.com

Виконавчий комітет Міжнародного валютного фонду схвалив дворічну програму "стенд-бай" для України в розмірі 17,01 млрд дол.

Про це йдеться в заяві МВФ, яку має LB.ua.

3,2 млрд дол. нададуть Києву негайно, 2 млрд із них надійдуть у бюджет (чого зазвичай Фонд не робить).

"Схвалення програми "стенд-бай" дозволяє негайно надати 2,058 млрд СПЗ (близько 3,19 млрд дол США) з 1,29 млрд СПЗ (близько 2 млрд дол США) бюджетної підтримки", - йдеться в заяві фонду.

Іншу частину кредиту Україна зможе отримати частинами за підсумками регулярних звітів про виконання антикризової економічної програми. У МВФ зазначають, що ця програма спрямована на відновлення стабільності в країні.

"Економічна програма влади за підтримки Фонду спрямована на відновлення макроекономічної стабільності, зміцнення економічного управління та прозорості, а також відновлення та сталого економічного зростання з одночасним захистом найбільш вразливих верств населення", - наголошено в повідомленні.

Директор-розпорядник Фонду Крістін Лагард назвала плани українського уряду сміливими. Основні елементи програми - режим гнучкого обмінного курсу з метою відродження конкурентоспроможності, стабілізація фінансової системи, поступове скорочення неприйнятного рівня бюджетного дефіциту, ліквідація втрат в енергетичному секторі з одночасним посиленням соціального захисту, а також рішуча відмова від "проблематичної практики державного управління, яка була в минулому".

Замість підтримки стабільного курсу гривні Нацбанк буде концентруватися на підтримці цінової стабільності. До середини 2015 року НБУ має перейти до інфляційного таргетування.

Найбільші банки України пройдуть діагностичне обстеження, щоб стабілізувати систему, підвищити довіру до банків і зміцнити їхні баланси.

Скорочення витрат бюджету і збільшення податків і зборів повинні зменшити дефіцит скарбниці на 2% ВВП, а темпи зростання зарплат повинні відповідати зростанню продуктивності праці. Стримування зростання зарплат дозволить країні бути більш конкурентоспроможною, вважають у Фонді.

Влада також ліквідує втрати Нафтогазу до 2018 року, зміцнить систему управління компанії та посилить її прозорість. Для цього з травня 2014-го будуть істотно підвищені тарифи на газ і тепло для населення. Тарифи будуть зростати кілька років. Одночасно влада повинна посилити соціальний захист бідних громадян - це визначальний елемент реформ в енергосекторі.

"Нафтогаз" повинен якнайшвидше вирішити суперечку із "Газпромом" про ціни на газ і борги, щоб не допустити перебоїв у постачанні імпортного газу.

Також в угоді йдеться про скорочення корупції, поліпшення бізнес-клімату, стабільне зростання економіки.

"Влада України вже запровадила новий закон про держзакупівлі, який скоротив можливість для зловживань державними коштами. Влада взялася до вирішення питань держуправління в компаніях державної форми власності, працює над повернення вкрадених активів. Вона також планує наростити можливості для забезпечення більш ефективного дотримання законодавства, що стосується протидії легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом, а також протидії корупції; підвищити ефективність судової влади та податкового адміністрування", - йдеться в заяві МВФ.

Водночас у Фонді визнають, що ризики невиконання програми дуже високі. Зокрема, подальша ескалація напруження з Росією, заворушення на сході країни - все це ризики для економічної ситуації.

Додатково МВФ повідомляє про стан української економіки сьогодні. Фонд критикує політику української влади останніх років, зокрема фіксований обмінний курс, зростання дефіциту бюджету, втрати в енергетичному секторі. У підсумку 2013 року дефіцит рахунку поточних операцій сягнув 9% ВВП, держборг зріс до 41% ВВП, зовнішній борг (і державний, і корпоративний) - 79% ВВП.

З урахуванням цієї ситуації 2014 року МВФ чекає на скорочення економіки України на приблизно 5%. Також буде спалах інфляції через девальвацію курсу і зростання тарифів - до 16% наприкінці року. Борги держсектору зростуть до 57% ВВП, зовнішній борг (і державний, і корпоративний) - до майже 100% ВВП. При цьому повинні поліпшати дефіцит рахунку поточних операцій і міжнародні резерви. У середньостроковій перспективі економіка України покращає. 2015 року відновиться економічне зростання до рівня 2% ВВП.

Нагадаємо, що, згідно із заявою міністра фінансів України Олександра Шлапака, перший транш від МВФ у рамках кредитної програми може надійти вже 5-8 травня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram