ГоловнаЕкономікаФінанси

Прибутковість банківської системи України становить менш ніж відсоток

Голова "Авалю" не задоволений банківською моделлю в Україні

Прибутковість банківської системи України становить менш ніж відсоток
Фото: dilova.com.ua

Модель банківської справи в Україні нікуди не годиться, переважно вона абсолютно збиткова.

Про це заявив голова Райффайзен Банку Аваль Володимир Лавренчук в інтерв'ю виданню Hubs.

"Подивіться на прибутковість банківського сектору 2013 року - загальний прибуток становив 1,4 млрд грн, це удвічі менше, ніж попереднього року. Щоб зрозуміти, багато це чи мало - треба внести цю суму до загального кредитного портфеля, який становить 900 млрд грн. Виходить - майже нуль повернення на активи. Повернення на капітал - 0,8%", - заявив він.

Лавренчук вважає, що цього року буде ще гірше через суттєву девальвацію гривні.

"Банки повинні сформувати значні резерви на збитки від погіршення якості кредитного портфеля. Сформовані резерви під валютні кредити треба перераховувати за новим курсом. Наприклад, було $100 млн кредитного портфеля в доларах, під нього на 100% були сформовані резерви в розмірі 800 млн гривень. Сьогодні, щоб списати цей портфель, потрібно 1,3 млрд грн, що на 500 млн грн більше. А де ж їх узяти банку? Банк це покладе на капітал, він зменшиться, і виникне ризик невиконання нормативу адекватності капіталу", - пояснив банкір.

Нагадаємо, в Україні налічують 180 комерційних банків. Найприбутковіші з банків - ПриватБанк (1,873 млрд грн), Укргазбанк (1,002 млрд грн), Райффайзен банк Аваль (730 млн грн), Ощадбанк (679 млн грн), Сбербанк Росії (573 млн грн), Сітібанк (483 млн грн), ПУМБ (445 млн грн ), Креді Агріколь Банк (369 млн грн), Дельта Банк (303 млн грн) і Укрексімбанк (199 млн грн).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram