ГоловнаЕкономікаБізнес

Курченко продає Одеський НПЗ

Бізнесмен зрозумів, що не зможе погасити кредит ВТБ

Курченко продає Одеський НПЗ
Фото: korrespondent.net

Одеський нафтопереробний завод, куплений Сергієм Курченком торік, може відійти "Роснафті".

"Коммерсантъ-Украина" з посиланням на свої джерела пише, що Курченко зрозумів, що не зможе погасити кредит ВТБ, узятий на купівлю заводу, і передав НПЗ банку, попередньо домовившись із "Роснафтою" про його купівлю. Операцію з ВТБ російська держкомпанія розраховує закрити найближчим часом.

З минулого тижня бізнесмен нібито перебуває в Москві, намагаючись домовитися з "Лукойлом" і "Роснафтою", яким ВЕТЕК винен за танкерні постачання нафти (останнє - більш ніж на $150 млн). Зокрема, Курченко зустрічався з головою "Роснафти" Ігорем Сечіним минулого тижня, домовившись про перехід Одеського НПЗ під контроль держкомпанії. Операцію зарахують як погашення боргу.

Сам Курченко купив Одеський НПЗ у "Лукойлу" торік. Для російської компанії цей бізнес став нерентабельним, коли "Укртранснафта" перестала прокачувати нафту за маршрутом Лисичанськ-Кременчук. Суму операції оцінювали на рівні $250 млн. Профінансував купівлю російський держбанк ВТБ, видавши Курченкові кредит на $370 млн.

Група ВЕТЕК, окрім Одеського НПЗ, об'єднує також бізнес із продажу скрапленого газу і нафтопродуктів. Також їй належать харківський футбольний клуб "Металіст" і медіа-група UMH. Українські політики і бізнесмени пояснюють попередні успіхи Курченка близькістю до влади, зокрема до сина Віктора Януковича Олександра.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram