ГоловнаЕкономікаФінанси

Уманський: процес девальвації стартував

Зниження курсу гривні було прогнозованим.

Уманський: процес девальвації стартував
Игорь Уманский
Фото: Макс Левин

Вчорашнє зниження курсу гривні свідчить про те, що процес девальвації стартував. Про це пише колишній в.о. міністра фінансів Ігор Уманський в Forbes.ua.

На його думку, зниження курсу було прогнозованим. Так, у вересні традиційно починається активізація бізнесу і в зв'язку з цим різко зростає попит на іноземну валюту. Крім цього, резерви Нацбанку скорочуються третій місяць поспіль. У липні вони зросли лише за рахунок розміщення єврооблігацій на $2 млрд. Однак до кінця року Мінфіну потрібно виплатити за зовнішніми боргами $1,9 млрд, тобто по суті ці гроші все одно підуть на виплати. І по-третє, в країні вже давно давно спостерігається дефіцит валюти, який викликаний, зокрема, через запуск облігацій внутрішньої позики, номінованих у валюті, що вимиває долари з внутрішнього ринку.

"Те, як далі розвиватиметься ситуація з курсом, цілком і повністю залежить від Нацбанку. Якщо вони захочуть, то зможуть утримувати курс і навіть повернути його назад до позначки 8,10-8,11 грн/дол", - впевнений Уманський.

Водночас він зазначає, що курс на зміцнення гривні призведе до скорочення золотовалютних резервів до $22-24 млрд з нинішніх $30 млрд.

Нагадаємо, Нацбанк готовий втрутитися, якщо курс гривні знижуватиметься.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram