ГоловнаЕкономікаБізнес

Кіпр вважає, що його економіку занапастила Греція

Влада острівної держави розкритикувала програму фіндопомоги Греції.

Кіпр вважає, що його економіку занапастила Греція
Фото: turoboz.ru

Влада Кіпру, який у червні звернувся по фінансову допомогу до Євросоюзу, вважають, що його економіку занапастила програма реструктуризації держборгу Греції.

Відповідну позицію висловив сьогодні міністр фінансів Кіпру Вассос, інформує Reuters.

"Оскільки наша фінансова система тісно взаємопов'язана з грецькою, нам довелося заплатити дуже високу ціну. Банкам Кіпру довелося списати 80-81% (тобто близько 4,2 млрд євро в грошовому еквіваленті, або 24% щорічного ВВП країни) за наявними на балансі держоблігацій Греції", - пояснив голова Мінфіну Кіпру.

За словами Шіарлі, програма реструктуризації грецьких боргів, яка покликана заощадити Греції 100 млрд євро, повинна була враховувати розмір економіки держав єврозони. В цьому випадку найбільші втрати довелося б понести Німеччини (близько 27% всієї суми), тоді як Кіпр відбувся лише невеликими втратами (0,2%). "Рятуючи Грецію, ми повинні були розділити втрати чесно на принципах європейської солідарності. У цьому випадку наші сукупні втрати становили б 200 млн євро, а не 4,2 млрд євро", - сказав Шіарлі.

Програма участі приватного сектора в реструктуризації боргів Греції, покликана заощадити країні більш ніж 100 млрд євро, було узгоджено наприкінці 2011 року. Офіційну пропозицію про обмін паперів було зроблено 24 лютого 2012 року банкам, страховим компаніям, пенсійним фондам і роздрібним інвесторам, яким належить близько 206 млрд євро грецького боргу - було запропоновано замість старих облігацій отримати нові з термінами обігу від 11 до 30 років і середньозваженою ставкою купона 3,65% (ставка наростатиме з первинних 2% до 4,3%).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram