ГоловнаЕкономікаДержава

Стабільна гривня робить економіку вразливою, - економісти

Аналітики ІК "Тройка Диалог Украина" радять владі зробити гривню гнучкішою.

Стабільна гривня робить економіку вразливою, - економісти
Фото: podrobnosti.ua

Проблеми в Європі далися взнаки українській економіці. У січні-березні 2012 року рівень економічної активності був нижче від очікуваного.

"Відтік капіталу та несприятливі явища у сфері зовнішньої торгівлі (якщо події знову розвиватимуться саме таким чином), імовірно, призведуть до серйозних обмежень ліквідності, які можуть пригальмувати економічне зростання, якщо влада не відмовиться від таргетування номінального валютного курсу", - йдеться в огляді інвестиційної компанії за підписом двох економістів - Євгена Гавриленкова та Ірини Піонтковської.

Тобто у чиновників є вибір у складній ситуації: або міцно "тримати" гривню і спостерігати згасання економічної активності, або дати валюті відносну свободу, щоб економіка відновила своє зростання за рахунок курсової різниці.

Втім, "Тройка Диалог" наразі не змінює свого прогнозу на 2012 рік щодо зростання ВВП (3%), тільки лякає можливим переглядом у бік зниження. Мовою рейтингових агентств таке попередження називається "прогноз негативний". Та й сам огляд голосно називається "Зниження темпів зростання в умовах невизначеності".

"В уряду України зараз є можливість для пом'якшення кредитно-грошової політики, щоб простимулювати внутрішнє кредитування та підтримати внутрішній попит. Основними обмеженнями для вживання заходів кредитно-грошового характеру є недостатня гнучкість обмінного курсу та ризик того, що бюджетний дефіцит виявиться більше, ніж очікувалося", - підсумовують економісти.

Нагадаємо, "Тройка Диалог" - інвестиційна компанія "Сбербанку Росії".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram