ГоловнаКультура

У Львівській області завалився дах пам'ятки архітектури XVIII століття

Ніхто не постраждав, музейні предмети - у цілості.

У Львівській області завалився дах пам'ятки архітектури XVIII століття
Фото: facebook.com/lvivartgallery

В смт Олесько Львівської області 3  січня обвалилася частина даху колишнього костелу капуцинів, який є пам'яткою архітектури національного значення першої половини XVIII століття.

Про це повідомляється на сторінці Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького у фейсбуці.

"Це пам'ятка архітектури національного значення, що використовується нашою галереєю як фондосховище, переважно для скульптур. Ніхто не постраждав, музейні предмети всі збережені й убезпечені", - йдеться в повідомленні.  

Фото: facebook.com/lvivartgallery

Зазначається, що тепер ідеться "не про відновлення частини даху, що обвалилася, а про повну його заміну". У повідомленні зазначено, що "понад 10 років Львівська обласна державна адміністрація (ОДА) не передає будівлю цього сховища органу її управління", внаслідок чого Міністерство культури не може фінансувати протиаварійні та реставраційні роботи.

Водночас у Львівській обладміністрації заявили, що "охоронний договір від 2012 року зобов'язує користувача, тобто Львівську галерею мистецтв, утримувати пам'ятку в належному стані, проводити наукові дослідження, виготовляти проєктно-кошторисну документацію і реставрувати будівлю".

У ЛОДА стверджують, що в липні 2018 року в костелі працювала комісія, яка визнала потребу реставрації даху будівлі. 10 липня 2019 року галерея звернулася до департаменту архітектури та містобудування про видачу дозволу на проведення робіт у пам'ятці. Львівська ОДА відмовила, повідомивши, що роботи можуть бути проведені лише у разі підготовки проєктно-кошторисної документації.

Тепер, повідомляє ЛОДА, у галереї немає відповідного дозволу на проведення протиаварійних робіт чи реконструкції, що "є кримінальним правопорушенням".

Пізніше у Львівській національній галереї мистецтв повідомили, що в Олеському фондосховищі відбулася робоча зустріч за участю заступника голови Львівської ОДА Юрія Холода і представників Буської районної державної адміністрації. Уже почалися роботи зі створення на даху тимчасового укриття, яке вбереже фондосховище від затікання. 

Фото: facebook.com/lvivartgallery

ЛОДА та галереї вдалося досягти порозуміння щодо проблемних питань фондосховища та інших об'єктів. 9 січня очікується остаточне рішення відповідної комісії про відновлення даху на фондосховищі.

Нині вхід на територію монастиря капуцинів закрито, оскільки в його приміщенні тимчасово не діють виставки, а також існують ризики обвалу даху через погодні умови. Біля фондосховища постійно чергує поліція охорони.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram