ГоловнаКультура

На екрани виходить короткометражний фільм про зону відчуження "Поліське. Післячуття"

Поліське - друге після Прип'яті місто в наближеній до ЧАЕС зоні, але його не відселяли впродовж 13 років після катастрофи.

На екрани виходить короткометражний фільм про зону відчуження "Поліське. Післячуття"
Фото: Скриншот видео

До 33-ї річниці Чорнобильської катастрофи на екрани виходить короткометражний фільм "Поліське. Післячуття", присвячений долі покинутого міста Поліське в зоні відчуження.

Про це повідомляє "Український кризовий медіа-центр".

Фільм є соціальним проектом, створеним українською компанією DocNoteFilms у співпраці зі студією аерозйомки Dronarium Україна, Бедлам Продакшн і 4 Ears Sound Production.

Картина триває три хвилини. Зйомки проходили вночі, з використанням безпілотників з динамічним освітленням, щоб надати картині символізму.

"Кіно побудовано на грі світла і тіні. Промінь світла ковзає по місту, викриваючи правду про нього - правду, яку колись намагалися почути від влади жителі, запитуючи про реальний рівень радіаційного фону", - розповів режисер фільму Костянтин Кляцкін.

Поліське було другим найбільшим містом у наближеній до ЧАЕС зоні, після Прип'яті, але його не відселяли впродовж 13 років після катастрофи. Влада створювала умови для того, щоб люди залишилися; ба більше - в місті навіть будували нові будинки для тих, кого відселили з Прип'яті. Весь цей час жителям не повідомляли про 10-разове перевищення радіаційного фону. Відселення завершилося лише в 1999 році.

"Ми працювали з архівами КДБ, перечитали всі матеріали засідань тодішньої урядової комісії з питань ліквідації Чорнобильської катастрофи, тому знаємо, що відбувалося в Поліському", - зазначив продюсер фільму Сергій Малярчук.

Він також розповів, що отримати дозвіл на зйомки було дуже непросто, тому що зона відчуження відкрита для відвідувачів лише в денний час.

З 24 квітня фільм можна подивитися в кінотеатрах у різних містах України, в соцмережах, і на каналі YouTube.

Нагадаємо, в березні минулого року в місті Чорнобиль відкрили музей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram