ГоловнаБлогиБлог Віталія Іляшенка

Як протидіяти корупції?

Ми уже встигли відзначити не одну річницю Революції Гідності, прожити у стані війни, а боротьба із корупцією тільки починає набирати обертів.

Фото: emirates247.com

Одне із головних завдань українців – це знищення корупції, яка за роки незалежності встигла поглинула всю країну. Суть, начебто, проста – чиновники не беруть, а люди – не дають. Але як побороти корупцію на практиці? Адже ще з часів СРСР так історично склалось, що українці звикли підтримувати та поширювати корупцію, якби не було б прикро це визнавати.

Довгий час ми ж самі привчали державних службовців, починаючи із вчителів та лікарів, а завершуючи представниками державних адміністрацій виконувати послуги за «вдячність», а через відсутність контролю з боку громадян дали підстави для розкрадання майна та коштів, які призначені для людей. Так жило багато поколінь, які нарікали, але нічого не змінювали продовжуючи давати хабарі та закривати очі на корупційні діяння.

Протидія корупції може стати ефективною тільки тоді, коли члени нашого суспільства змалечку будуть виховані в дусі чесної поведінки. Причина корупції – не лише низька зарплата, а низький рівень національної свідомості. Навіть якщо чиновники матимуть високу зарплату, але знатимуть, що їх ніхто не притягне до відповідальності за корупцію, вони будуть продовжувати брати хабарі. Окрім цього люди не є достатньо поінформовані, що можуть владнати свої справи і без хабара.

На щастя, зараз ми можемо спостерігати певні зміни. Ще десять років тому ніхто не міг подумати про те, що в країні будуть створювати антикорупційні комітети, бюро, буде активно розвиватися антикорупційний рух. Не так давно ми й не мали доступу до великої кількості інформації про дії наших урядовців, а якщо і дізнавались про щось, то навряд чи хтось реагував на їх проступки. Сьогодні ж можна відкрито говорити про корупціонерів та злочинців, що сидять при владі та в державних структурах, журналісти один з поперед іншого розміщують інформацію про топ-10 Корупціонерів України з більшістю яких потім спілкуються правоохоронні органи, антикорупційний рух активно долучається до розгляду цих справ. Правоохоронні органи на даному етапі хоч і не є стовідсотково досконалими, але нова патрульна служба готова руйнувати стереотип, який роками створювався про міліцію.

Безперечно, приносить радість той факт, що з 22 червня по 31 грудня 2015 року було винесено за корупційними статтями 68 вироків, а 92 особи ув’язнено. Звичайно, це не є ідеалом і нам є ще куди рухатись далі та самовдосконалюватись до того часу, доки усі корупціонери не залишаться за гратами, а кошти держави будуть працювати на розвиток України, а не на розвиток підприємств наших урядовців. Вітчизняні корупціонери були сильними і ефективними протягом багатьох десятиліть. Але зараз антикорупція має стати ідеологією для кожного з нас. Ми повинні продовжувати боротися з цією «державною хворобою».

Маючи міцну підтримку з боку ЄС та МВФ українці здатні побороти корупцію. Звісно, також потрібно усвідомлювати те, що кардинальні зміни без втручання та ініціативи верхівки нашої держави не можливі, на жаль, зараз не прослідковується така ініціатива. Але не скільки важлива думка президента, прем’єра та інших посадовців, важлива думка самого суспільства, якщо ми готові боротися з корупцією і ми хочемо змінити нашу державу і ми це зробимо хоча і буде потрібно докласти не мало зусиль для цього.

Віталій Іляшенко Віталій Іляшенко , Народный депутат Украины VII созыва, Координатор ОО "Антикоррупционное движение В. Наливайченка" в Черкасской области
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram