ГоловнаБлогиБлог Романа Семко

Бюджет Києва: пастка Попова-Януковича (презентація)

В кінці грудня киян неприємно вразила новина про незаплановане вилучення з бюджету міста більше 4 мільярдів гривень урядом Януковича-Азарова. Так, згідно Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» передбачається вилучення до держбюджету 50% надходжень, отриманих від податку на доходи фізичних осіб.

Обурення голови міської адміністрації та провладної більшості у Київраді керівництво країни поки що залишило без уваги. В результаті бюджет міста не був прийнятий і столиця вимушена жити за старим планом 2012 року – навіть це виявилося вигіднішим для міста у порівнянні з проектом урізаного бюджету Києва на 2013 рік.

Освіта, охорона здоров’я, ЖКГ, транспорт та інші життєво важливі сфери можуть зазнати колапсу і повного розвалу, більшість з них недорахується сотень мільйонів гривень. Вже зараз киянам слід очікувати різкого підвищення комунальних тарифів (мінімум на 25%), плати за проїзд у громадському транспорті (у метрі з 2 до 3 гривень); вчителів, лікарів та інших працівників бюджетної сфери позбавлять надбавок до зарплати, можливі затримки у виплаті самої заробітної плати, звільнення з роботи; буде заморожено будівництво практично на всіх об’єктах: метро на Троєщину, Теремки тощо.

Важко сказати, що змусило Віктора Януковича та Партію регіонів так поступити із жителями Києва. Адже аналогічне місто республіканського підпорядкування Севастополь, на відміну від столиці, зможе залишити у своєму бюджеті 100% зібраних податків з фізосіб. Невже це експропріація у ТихЩоНеПроголосували?

Разработанный правительством и утвержденный народными депутатами проект государственного бюджета Украины 2013 года не отвечает интересам киевлян

— Александр Попов, председатель КГГА

Чи є вихід із ситуації? Варіанти два: зупинити експропріацію, про що, ймовірно, героїчно заявить перед виборами призначений Віктором Януковичем Олександр Попов, або ж шукати додаткових ресурсів шляхом чесного конкурентного продажу майна та землі столиці (таким способом, наприклад, мер невеликого західноукраїнського міста Калуша з населенням 70 тисяч перетворив його на європейське містечко), підвищення орендних ставок та плати за рекламні площі до ринкового рівня і так далі. Варіантів безліч, немає тільки незалежного, ефективного і чесного мера…

Два роки тому Київ отримав прекрасну Стратегію розвитку до 2025 року від світового лідера у сфері стратегічного консалтингу «Бостонської консалтингової групи». Поки що незрозуміло, як місто збирається її виконувати з такими бюджетами та конфліктами інтересів між місцевою та центральною владою, які можна влучно назвати «пастка Попова-Януковича».

П.С. Ситуація з бюджетом Києва була детально проаналізована минулого тижня на засіданні ПП «Демократичний Альянс». Внизу до уваги читачів пропонуються слайди презентації.

Роман Семко Роман Семко , Викладач Києво-Могилянської академії, член партії "Демократичний Альянс"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram