Справа ніжинського мера-хабарника. Допит свідків. Частина 2

Чергове засідання справи по обвинуваченню мера Ніжина Михайла Приходька у вимаганні та отриманні хабара в особливо великих розмірах.

Засідання почалося з продовження допиту Анатолія Походні. Свідок в черговий раз детально розповів про всі аспекти вимагання хабара. На питання захисту засудженого Михайла Приходька про розбіжності в показах, які Походня давав після затримання. З'ясувалося, що ці неточності пов'язані з тим, що на той час свідок був прямим підлеглим міського голови і таким чином намагався допомогти Михайлу Приходьку уникнути кримінальної відповідальності.

Фото: Надано автором

Рідний брат міського голови Віктор, якого було засуджено до умовного позбавлення волі, також підтвердив передачу хабара посадовцю. Засуджений розповів, як двічі передавав меру кошти. Першого разу це був пакунок, схожий на пачку грошей обгорнуту в пакет, а другого разу дві пачки стодоларових купюр. Потім Віктор віддавав всі кошти меру М. Приходьку. В день затримання 15 грудня 2008 року, під час передачі останнього траншу хабара за що і отримав “винагороду” від брата у розмірі 500 доларів. Рідний брат мера зазначив на тому, що вирок відносно себе він не оскаржував з власного бажання.

Яків Смолкін, понятий при затриманні пояснив суду, що був присутнім при затриманні міського голови та виїмки грошей зі службового автомобіля чиновника. За його словами представники слідчого управління у присутності понятих в машині були знайдені грошові кошти в іноземній валюті. Також даний свідок спростував твердження начальника юридичного відділу про його конфлікту з мером який проходив на підґрунті судових процесів. Виявилося, що ні Смолкін, ні мер Приходько не позивалися один до одного і не виступали один проти одного у судах. Під час виступу було і зазначено про те, що під час проведення експертизи у очільника міста світилася права рука, на якій був спецзасіб “Світлячок”.

Водій міського голови Олександр Литовченко розповів суду про інцидент затримання, який він охарактеризував як напад на автомобіль працівників правоохоронних органів. Олександр зазначив, що міліціонери спочатку ламали йому руку а потім наділи на нього наручники і посадили у якийсь автомобіль. Водій міськради зазначив, що Михайло Приходько є “старшим машини” і безпосередньо дає вказівки куди їхати водію, а підпорядкований він безпосередньо начальнику адміністративно-господарському відділу.

 Свідок Муляр, колишній працівник МВС, який безпосередньо затримував міського голову, а нині пенсіонер МВС. Він зазначив, що мер Ніжина давно перебував в полі зору правоохоронців, оскільки до них надходила велика кількість інформації про хабарі та відкати з бюджету, а звернення Макарука стало останньої краплею терпіння. Муляр розповів про провокацію, яку намагався чинити затриманий мер, та висунув припущення, що посадовець міг помочитися собі на руку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram