Справа ніжинського мера-хабарника. Допит свідків. Частина 1

У понеділок 4 лютого апеляційний суд чернігівської області після перерви відновив судові засідання по справі ніжинського мера-хабарника Михайла Приходька, якого засуджено до 6 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Олександр Багнюк
Фото: Надано автором
Олександр Багнюк

Як повідомлялося раніше, суд планував допитати 12 свідків. На перше судове засідання з'явилося всього п'ять. Серед них двоє прямих підлеглих міського голови: Володимир Градобик та Світлана Падалка, депутат міської ради Олександр Багнюк, рідний брат мера Віктор Приходько та колишній фігурант цієї справи Анатолій Походня.

Як і було передбачено, перші два свідки, працівники виконкому, під час дачі показів намагалися всіляко витягнути свого “шефа”. Свідок Градобик, начальник юридичного відділу міськвиконкому, розповідав про те, що на той час засудженого Михайла Приходька не було включено до складу виконкому. Та чомусь головний юрист ніжинського міськвиконкому замовчав той факт, що згідно чинного законодавства саме міський голова очолює виконавчий комітет міської ради. Також Градобик розповідав про конфлікт між міською владою, приватною фірмою “МУНА” та місьцевим МРЕО, який виник на підставі того, що мер хотів передати приміщення, де знаходилися ці установи у власність греків. Свідок зазначив, що саме на підґрунті цього конфлікту у мера виникли неприязні відносини з працівниками МРЕО та директором “МУНИ” - понятим Колошою та Смолкіним. Не оминув Володимир Градобик і політичне протистояння у місті, внаслідок якого Приходько був усунутий від влади, а його місце займав Олег Баранков, за його словами, це протистояння точиться й понині.

Світлана Падалка, начальниця служби комунального майна та приватизації, теж пряма підлегла засудженого міського голови, розповіла про процедуру оренди та приватизації нежитлових приміщень, яким і являлась баня, за яку давали хабар. За її словами, для того, щоб брати участь у конкурсі по оренді, необхідно було написати листа на ім’я мера, який вже потім мав дати вказівку щодо певних дій відповідним службам.

Деякі невідповідності з матеріалами справи викликали слова С. Падалки. Свідок заявила, що не отримувала жодних вказівок від мера щодо допомоги ТОВ “АВТ Моноліт” у підготовці документів задля участі в конкурсі. Проте в матеріалах справи містяться докази, що С. Падалка все ж отримувала такі настанови від керівника міста.

На більш гострі запитання від суддів та прокурора ніжинські держслужбовці, які, до речі, прибули до суду за відрядженнями, відповідей чи не пам'ятали, чи просто давати не хотіли. Напевно, робили вони це для того, щоб не засмутити свого шефа. Суд першої інстанції критично ставився по показів цих осіб.

Колишній працівник ніжинського комунального ринку Олександр Багнюк у своїх показах підтвердив факти передачі хабара М. Приходьку через його брата Віктора. Перший раз Багнюк передав В.Приходьку пакунок, схожий на завернуту у непрозорий пакет пачку грошей. Іншого разу дві пачки стодоларових купюр, завернутих банківською стрічкою. “Судячи з усього, там було 20 тисяч доларів США.” - сказав свідок Багнюк.

У суді він також заявив і про тиск, який здійснювався на нього як свідка даної справи. За словами Багнюка, новопризначений директор комунального ринку, помічник колишнього адвоката М. Приходька пропонував йому змінити покази в обмін на спокійну роботу. Багнюк відмовився, внаслідок чого був звільнений.

Раніше учасник даної кримінальної справи Анатолій Походня у своїх показах розповів про всі моменти передачі хабара ніжинському меру та підтвердив скоєння злочину посадовцем. Зі свідчень Походні, ніжинський мер висунув представнику ТОВ “АВТ Моноліт” Валерію Макаруку вимогу сплатити хабар у розмірі 50 тисяч доларів. Через деякий час сума збільшилася ще на 10 тисяч зелених папірців. Свої дії Походня пояснював, як намагання підзаробити, адже київський підприємець обіцяв йому певні кошти після того, як питання з лазнею буде вирішено. Всі кошти передавалися трьома траншами: 25, 15 і 20 тисяч доларів США. Цікаво, що останній транш В. Макарук хотів передати у гривнях, але через те, що гривні мер не брав, ці кошти довелося міняти на долари.

Після майже 6 годинного судового засідання суд розпочне свою роботу 5 лютого, на якому продовжиться допит свідків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram