ГоловнаБлогиБлог Олега Базара

Неактивний діалог

Влада обіцяє «активізувати діалог з суспільством». Враховуючи те, як саме відбувався цей діалог впродовж останніх семи днів, звучить як погроза.

Фото: EPA/UPG

Хоч, може, в уяві Януковича і Ко саме так і виглядає «діалог з суспільством»:

Понад 300 людей були жорстоко побиті міліцією на Майдані вночі 30 листопада.

Точна кількість постраждалих внаслідок атаки «Беркуту» під Адміністрацією президента невідома. Медики говорять про кількадесят постраждалих, міліція - про кількасот, серед них – понад сто міліціонерів.

16 людей зникли після силового розгону Майдану «орлами» Захарченка та після кривавого побоїща на Банковій.

Щонайменше 52 журналісти постраждали під час виконання своїх обов’язків під час акцій Євромайдану – більшість внаслідок агресивних дій «Беркуту» та «тітушок», які діють під патронатом влади.

Міліція зафіксувала «64 кримінальних правопорушень, які внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань». В рамках розслідування МВС уже заарештувало 14 осіб.

За версією міліції, серед заарештованих немає «мирних учасників демонстрацій».

Однак, інформація, яку зібрали мої колеги, свідчить – практично усі заарештовані опинилися на Банковій випадково і не є членами жодних радикальних організацій. І не вчиняли жодних протиправних дій.

Одного з заарештованих – дніпропетровського журналіста Валерія Гарагуца – побили в момент, коли він надавав першу медичну допомогу постраждалому. Він та інші «затримані» «Беркутом» люди, кілька годин пролежали в очікуванні відправки до лікарні. Доблесні українські міліціонери фотографувалися, ставлячи ноги їм на голови.

Зараз частину арештованих доправили у СІЗО – не зважаючи на те, що їм потрібна кваліфікована медична допомога.

Ще ряд кримінальних справ відкрила Генеральна прокуратура за фактами «захоплення адміністративних будівель». Теоретично обвинуваченими по цих справах можуть стати сотні, якщо не тисячі людей.

Прокуратура також збирає інформацію про студентів, які беруть участь а акціях протесту. Явно не для того, щоб виписати додаткову стипендію за активну громадську позицію.

Страшно собі уявити, що буде тоді, коли влада почне активізовувати діалог.

Олег Базар Олег Базар , Головний редактор LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram