Якщо не вистачає страхового стажу

На сьогодні законодавством встановлена пряма залежність розміру пенсії від величини страхового стажу та заробітку, з якого сплачено єдиний соціальний внесок. До страхового стажу зараховуються лише ті періоди, за які повністю сплачені внески із заробітної плати не менше мінімального розміру.

В результаті пенсійної реформи Гройсмана-Реви страховий стаж для виходу на пенсію в 60 років збільшено в 2,5 рази до 35 років!

З 1 січня 2020 року громадянину України потрібно мати не менш як 27 років страхового стажу. Якщо стажу бракує, то влада милостиво дозволяє докупити страховий стаж шляхом добровільної участі в системі загальнообов’язкового соціального страхування.

Тобто це можливість для осіб, які з різних причин не мають мінімально необхідного страхового стажу або працюють за межами України отримати пенсію шляхом сплати страхових внесків на добровільних засадах та гарантувати пенсійні виплати у разі досягнення пенсійного віку.

Для цього необхідно укласти відповідний договір:

1. Звернутися до податкового органу за місцем проживання.

2. Надати такі документи:

– заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соцстрахування або про одноразову сплату в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування;

– копію трудової книжки (за наявності);

– виписку із системи персоніфікованого обліку ;

– копію документу, який засвідчує особу.

З особою, яка подала Заяву, після перевірки викладених у ній відомостей, у строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання Заяви укладається Договір за обраним видом.

При укладанні договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, особа поступово може набувати необхідний їй страховий стаж – це страхування на майбутні періоди.

Укладаючи такий договір, особа зобов’язується щомісяця сплачувати внески, оскільки страховий стаж обчислюється в місяцях. Розміри платежів обумовлюються в договорі й визначаються особою самостійно, але при цьому їх величина повинна бути не менше 22 % від мінімальної заробітної плати (мінімальний страховий внесок з 01.01.2020 – 1039,06 грн).

При укладанні договору на одноразову сплату в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, особа одноразово може сплатити єдиний внесок за попередні періоди, в яких вона не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню. При цьому, сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок (22 %) на дату укладання договору, помножений на коефіцієнт 2, з 1 січня поточного року мінімальний страховий внесок за один місяць для одноразової сплати за попередні періоди складає 2078,12 грн., тобто за один рік страхового стажу - 24937,44 грн!

Чи багато в Україні людей пенсійного віку здатних купити рік страхового стажу за майже 25 тисяч, щоб потім отримувати мінімальну пенсію?

Чи варто взагалі грати з державою в азартні пенсійні ігри кожен вирішує сам…

Андрій Павловський Андрій Павловський , Експерт з питань соціальної політики
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram