ГоловнаСвіт

Американські хасиди мають намір домогтися арешту активів Росії в США

Хасиди домагаються розкриття інформації про активи Росії і посадових осіб країни, включаючи Путіна.

Американські хасиди мають намір домогтися арешту активів Росії в США
Хасиды
Фото: novaya.com.ua

Американський рух хасидів, який багато років домагається від Росії передачі "бібліотеки Шнеєрсона", вимагає арештувати російське майно в США.

Про це свідчать судові документи в у справі "Агудас Хасидей Хабад проти Російської Федерації", повідомляє РБК.

Каменем спотикання між представниками релігійної течії і Москвою стала бібліотека, яка належала любавицькому ребе Йосипу Шнеєрсону. Це зібрання давньоєврейських видань і рукописів, що включає близько 12 тис. книг і 50 тис. рідкісних документів. Після революції 1917 року збірку Шнеєрсона було націоналізовано.

У 2010 році суд округу Колумбія зобов'язав Росію передати книгозбірню якійсь американській громаді любавицьких хасидів. Тоді ж американський суд наклав на Росію штраф із розрахунку $50 тис. на добу, який збільшуватиметься доти, доки колекцію не буде передано позивачеві. Станом на 1 листопада 2016 року його розмір сягнув $64,6 млн.

Видання зазначає, що це порівняно невеликий штраф, проте головна загроза полягає в тому, що хасиди домагаються в рамках справи розкриття інформації про активи Росії і посадових осіб країни, включаючи президента РФ Володимира Путіна.

РБК акцентує увагу на тому, що "Хабад" домагається арешту активів, заморожених у США в рамках санкцій проти Росії. Йдеться про рахунки в JP Morgan Chase, Citibank, Goldman Sachs, Computershare Inc. і Deutsche Bank Trust Company Americas (підрозділ німецького Deutsche Bank). Як писала The Wall Street Journal, у них виявилися заблоковані $637 млн російських банків. Також хасиди почали вимагати надати документи, які стосуються заморожених рахунків і активів компаній або фізичних осіб, внесених до санкційного списку, йдеться в публікації.

Проте банки відмовилися надати цю інформацію, і зробили це під впливом Вашингтона, який став на бік Москви, додає видання. Американська влада переконана, що прагнення арештувати російські активи в рамках цієї справи суперечить законам США, зазначає РБК.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram