ГоловнаСвіт

Суд відсторонив адвокатів структур сина віце-президента РЗ від "справи Магнітського"

Син віце-президента РЗ може бути причетний до схеми з легалізацією доходів від розкрадання 5,4 млрд рублів.

Суд відсторонив адвокатів структур сина віце-президента РЗ від "справи Магнітського"

Апеляційний суд у США відсторонив адвокатів сина віце-президента ВАТ "Російські залізниці" (РЗ) Дениса Каціва від захисту його компаній у справі про відмивання грошей, схему якого розкрив юрист фонду Hermitage Capital Сергій Магнітський.

Про це йдеться в прес-релізі фонду "Справедливість для Сергія Магнітського", повідомляє "Дождь".

"Суд визнав, що свідки злочинів <...> мають законні інтереси в кримінальних справах і можуть вимагати дискваліфікації ... Саме тому ми не бачимо причин, за якими потерпіла сторона, яка не є учасником процесу, не може користуватися тими ж правами, що і свідки", - цитують у прес-релізі заяву суду.

У 2013 році прокуратура США подала позов про конфіскацію майна Каціва. Прокуратура стверджувала, що воно придбане на гроші, викрадені в Росії. У прес-релізі стверджується, що цю схему розкрив Магнітський, який помер у московському СІЗО. Інтереси Каціва почала захищати компанія Baker&Hostetler і її представник Джон Москоу.

Юридична компанія і Москоу до цього захищали інтереси потерпілої сторони - Hermitage Capital. У прес-релізі уточнюється, що юристи "перейшли" на сторону тих, хто, за даними прокуратури США, отримав вигоду від цього злочину.

У 2013 році Hermitage Capital звертався в американську прокуратуру із заявою про те, що Каців може бути причетний до схеми з легалізацією доходів від розкрадання 5,4 млрд рублів, які раніше заплатили компанії фонду Hermitage в бюджет Росії у вигляді податку на прибуток.

Розслідування щодо Каціва в США порушили в травні 2016 року. За даними американської прокуратури, його кіпрська компанія Prevezon отримала близько $2 млн через три місяці після розкрадання $5,4 млрд із російського бюджету.

Аудитора фонду Hermitage Capital і партнера британської юридичної фірми Firestone Duncan Ltd. Сергія Магнітського заарештували за звинуваченням в ухиленні від сплати податків у 2008 році. Через рік він помер у московському СІЗО "Матроська тиша". Офіційна причина смерті - гостра серцево-судинна недостатність. Його колишні колеги й адвокати неодноразово заявляли, що перед смертю Магнітського побили і залишили без належної медичної допомоги.

У 2013 році його посмертно визнали винним у справі про невиплату податків Hermitage Capital на суму понад 522 млн рублів.

У червні 2015 року Франція заморозила мільйони євро у справі Магнітського.

Нагадаємо, в травні голова фонду Hermitage Capital розповів про відмиті $30 млн зі справи Магнітського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram