ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Чверть витрат російського бюджету потрапила під гриф "цілком таємно"

На думку експертів, реальні військові витрати РФ ще в 2015 році перевищили 5,3% ВВП.

Чверть витрат російського бюджету потрапила під гриф "цілком таємно"

Федеральний бюджет Росії досяг максимальної секретності за всю пострадянську історію: закриті статті витрат збільшені відразу на 800 млрд рублів.

Як повідомляє "Новая газета", додаткові асигнування надійдуть у розпорядження Міноборони РФ.

За даними видання, 800 млрд потрібні для того, щоб достроково розплатитися за кредитами оборонних підприємств, які виконували держоборонзамовлення.

Ідеться про кредити, надані військовим підприємствам під державні гарантії для виконання масштабної програми з переозброєння. Програму затвердили в 2010 році, коли Дмитро Медведєв запропонував за 10 років подвоїти оборонні витрати, - і загальна сума позик за нею становила 1,2 трлн рублів. Навантаження не здавалося надмірним при дорогих вуглеводнях, але економічний спад зробив ці плани нездійсненними.

Закриті статті бюджету зазвичай пов'язані з військовими витратами. Їх основна частина, приблизно 70%, припадає на розділ "Національна оборона", відзначає видання. Крім цього, секретні витрати можна знайти в доволі несподіваних розділах: ЖКГ, "Освіта", "Соціальна політика", "Національна економіка" і навіть "Культура". У них ховаються, наприклад, витрати на будівництво житла для силовиків, утримання військових навчальних закладів, субсидії військовим підприємствам і компенсації сім'ям загиблих військовослужбовців.

На думку експертів, якщо враховувати ці статті, то реальні військові витрати РФ ще минулого року перевищили 4,2 трлн рублів, або 5,3% ВВП. Порівняно з масштабами економіки Росія витрачає на оборону більше, ніж США (близько 3,1% ВВП) і більшість європейських країн (2% ВВП і менше).

Оцінити ефективність таємних видатків неможливо: дані про характеристики або кількість виробленої продукції відсутні в публічному доступі.

Як повідомляли в липні, Росія використає весь Резервний фонд у 2017 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram