ГоловнаСвіт

Ірак розпочав операцію зі звільнення Мосула

Місто залишається останнім оплотом ІДІЛ у країні.

Ірак розпочав операцію зі звільнення Мосула
Фото: alsumaria.tv

В Іраку почалася операція зі звільнення міста Мосул на півночі країни від бойовиків "Ісламської держави" (ІДІЛ).

Про це в ніч на понеділок, 17 жовтня, повідомив в ефірі іракського телебачення прем'єр-міністр країни Хейдар аль-Абаді, передає Deutsche Welle.

"Сьогодні я оголошую про початок цієї переможної операції, щоб звільнити вас від насильства і терору ІДІЛ", - заявив голова уряду, звертаючись до жителів Мосула.

В операції зі звільнення міста візьмуть участь збройні сили і поліція Іраку, а також бійці курдського ополчення. Підтримку з повітря здійснюватимуть літаки очолюваної США антиджихадистської коаліції.

Операцію зі звільнення Мосула готували кілька тижнів. За цей час іракська армія підтягнула до лінії фронту додаткове озброєння, а над самим містом постійно розкидали листівки із закликом до бойовиків ІДІЛ покинути цю територію.

Мосул залишається останнім великим містом Іраку, контрольованим джихадистами, після того як урядові сили вибили ІДІЛ з Рамаді, Ель-Фаллуджі і Тикрита. Екстремісти захопили його влітку 2014 року в результаті запеклих боїв, що тривали кілька днів і призвели до численних жертв серед мирного населення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram