ГоловнаСвіт

Колишнього прем'єр-міністра Казахстану засуджено до 10 років в'язниці з конфіскацією майна

Колишнього прем'єр-міністра Казахстану засуджено до 10 років в'язниці з конфіскацією майна
Серик Ахметов
Фото: http://newskaz.ru

Колишнього прем'єр-міністра Казахстану засуджено до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна, повідомляє кореспондент Tengrinews.kz із залу суду.

Серіка Ахметова звинувачують у розкраданні держкоштів в особливо великих розмірах. Йому також пред'являли звинувачення в отриманні хабара в особливо великому розмірі, однак держобвинувачення цю статтю видалили. Прокурори вимагають для екс-прем'єра 12 років колонії з конфіскацією майна.

За повідомленням ІА "Новости-Казахстан", 9 грудня колишній прем'єр Казахстану, який перебуває на лаві підсудних, у своєму останньому слові попросив пробачення у голови держави Нурсултана Назарбаєва за те, що "не виправдав його довіри". Він укотре не визнав своєї вини у висунутому звинуваченні.

Екс-аким Карагандинської області Бауржан Абдішев і колишній акім Караганди Мейра Смагулов, які перебували на лаві підсудних з екс-головою уряду Сериком Ахметовим, засуджені до 5 і 3 років колонії відповідно.

Усього у справі фігурантами стала 21 особа, яку звинувачували за сімома епізодами. Як повідомляє прес-служба Карагандинського обласного суду, це такі епізоди, як благоустрій скверу меморіалу "Вічний вогонь", виділення земельних ділянок ТОО "DDKZGroup" та їх передача афілійованим особам, створення ТОО "Євростандарт" і перешкоджання законній підприємницькій діяльності, участь у діяльності ТОО "ТЛК" і зловживання службовими повноваженнями при виділенні земельних ділянок для будівництва транспортно-логістичного комплексу

Серіка Ахметова взяли під домашній арешт у листопаді 2014 року. Судовий розгляд у справі почався 10 серпня 2015 року і тривав упродовж чотирьох місяців. Кримінальна справа складається з 338 томів, з яких 9 томів - це обвинувальний акт. Судове слідство і судові дебати завершено 9 грудня 2015 року. Всього проведено 82 судових засідань. У справі було допитано 260 свідків. У процесі брали участь 4 державних обвинувача і 42 адвокати та захисники.

Нагадаємо, під час візиту Президента України до Казахстану на початку жовтня 2015 року Порошенко і Назарбаєв вирішили створювати спільні підприємства.

Також Україна запропонувала постачати літаки "Антонов" у Казахстан.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram