ГоловнаПолітика

Порошенко підтримав введення воєнного стану без загальної мобілізації й обмеження конституційних прав

Україна не збирається проводити наступальні операції, в тому числі на Донбасі.

Порошенко підтримав введення воєнного стану без загальної мобілізації й обмеження конституційних прав
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко підтримав введення воєнного стану без загальної мобілізації й обмеження конституційних прав і свобод громадян.

Про це він сказав на засіданні Ради національної безпеки і оборони.

Президент підкреслив, що Україна не збирається проводити наступальні операції, в тому числі на Донбасі. "Це не означає зміни ситуації на лінії зіткнення в окремих районах Донецької і Луганської областей", - сказав Порошенко.

Він додав, що загальної мобілізації поки що не буде, збираються обмежитися військовим резервом першої черги, тобто ветеранами АТО. "Уже зараз ми отримали сотні дзвінків від учасників антитерористичної операції, від наших військових з приводу того, що вони пакують рюкзаки і готові виступати на оборону держави. Рішення не передбачає негайної мобілізації. Але буде проведена відповідна робота з резервом першої черги", - сказав Порошенко.

Обговорення проекту рішення про воєнний стан проходитиме 26 листопада на позачерговому засіданні Верховної Ради. Воно буде закритим.

Згідно з українським законодавством, введення воєнного стану можливе і по всій країні, і в окремих її місцевостях. Це вирішується на засіданні Ради національної безпеки і оборони України.

У разі ухвалення рішення про необхідність ввести воєнний стан Президент України видає відповідний указ і негайно звертається до Верховної Ради з пропозицією затвердити його. Указ підлягає негайному оголошенню через засоби масової інформації.

У разі оголошення воєнного стану Верховна Рада збирається на засідання у дводенний термін без скликання і розглядає питання про затвердження указу Президента України.

Указ про введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях, затверджений Верховною Радою, набуває чинності після публікації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram