ГоловнаПолітика

Фірташа затримали у Відні за запитом Іспанії

Затримання не пов'язане з рішенням суду щодо екстрадиції.

Фірташа затримали у Відні за запитом Іспанії
Фото: theinsider.ua

Українського бізнесмена Дмитра Фірташа затримали у Відні у вівторок, 21 лютого.

Як повідомили Deutsche Welle в прокуратурі Відня, технічно затримання не пов'язане з рішенням суду дозволити екстрадицію Фірташа в США і здійснюється на підставі європейського ордера, виданого Іспанією. У цій країні Фірташа звинувачують у відмиванні грошей.

У листопаді Іспанія оголосила Фірташа в розшук разом з двома спільниками - громадянами України. Крім того, одночасно з видачею ордера на розшук в Барселоні і в місті-курорті Марбелья були затримані п'ятеро інших спільників Фірташа. Вони безпосередньо займалися відмиванням капіталів українського олігарха. Ці люди створили для Фірташа низку офшорних компаній в Панамі, хоча певна частина капіталів осідала в Іспанії - вкладалася в нерухомість. Йдеться про десятки мільйонів євро незаконного походження.

Раніше у вівторок Вищий земельний суд Відня дозволив екстрадицію Дмитра Фірташа в США. Своїм вердиктом суд задовольнив апеляцію прокуратури на рішення Земельного суду Відня від 30 квітня 2015 року. Суд першої інстанції відмовив тоді в екстрадиції, посилаючись на неможливість виключити політичну складову в запиті США. Питання, чи винен Фірташ в корупції, австрійським судом не розглядалося.

Остаточне рішення щодо екстрадиції повинен прийняти міністр юстиції Австрії Вольфганг Брандстеттер.

ФБР звинувачує Фірташа у корупції при отриманні дозволу на розробку титанового родовища в Індії. Нібито бізнесмен і його співробітники заплатили індійським чиновникам 19 мільйонів євро.

Перший запит про видачу Фірташа відправлено американцями до Відня 30 жовтня 2013 року. Однак через кілька днів цей запит відкликано. Другий аналогічний документ надійшов вже 27 лютого 2014 року, ордер на арешт Фірташа видано 12 березня, і того ж дня його затримали.

Потім бізнесмен вніс заставу - рекордні для Австрії 125 мільйонів євро, і його випущено під зобов'язання не залишати Відень. Справа була розглянута тільки через рік. 30 квітня 2015 року суд відмовив у видачі бізнесмена Штатам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram