ГоловнаПолітика

Порошенко: мета Кремля - дострокові вибори і ревізія європейського курсу України

"Впевнений, цього разу у Росії нічого не вийде".

Порошенко: мета Кремля - дострокові вибори і ревізія європейського курсу України
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко упевнений, що Росія намагається дестабілізувати ситуацію всередині України, щоб домогтися проведення дострокових виборів у Верховну Раду, зміцнити проросійські позиції в новому парламенті і в підсумку скасувати європейський курс України.

Про це він сказав у зверненні з нагоди Дня гідності та свободи.

"Ворог не лише атакує Україну ззовні, але й розхитує нас зсередини. Метою Кремля є постійна внутрішня дестабілізація, анархія, отаманщина. Дострокові вибори в Україні і посилення позицій проросійських сил в новому парламенті. А далі - ревізія європейського курсу. А ще потім - повна зміна зовнішньополітичного вектору держави. У фіналі - повернення України в імперське стійло", - заявив Порошенко.

Він додав, що як Президент не може допустити такого сценарію. "Я вже неодноразово на історичних прикладах показував, як авторитарна Московія переваги демократії в сусідніх країнах використовувала в своїх інтересах - аж до поглинання цих країн. Впевнений, цього разу у неї нічого не вийде", - заявив президент.

Порошенко висловив упевненість, що Україна отримає безвізовий режим і асоціацію з Євросоюзом на постійній основі.

"Цього тижня Рада Євросоюзу одностайно ухвалила рішення, яким визнала повне виконання Україною всіх зобов’язань. Вона задекларувала чітку політичну волю Союзу та всіх його членів надати нам безвізовий режим найближчим часом, після узгодження деяких їхніх суто внутрішніх процедур Європейського Союзу. Мої переговори з лідерами інституцій та держав-членів Європейського Союзу також дають підстави прогнозувати, що буде знайдено взаємоприйнятний компроміс між Україною, Євросоюзом та Нідерландами, - і ратифікацію Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі буде завершено", - сказав він.

У своєму зверненні Порошенко також просить пробачення перед громадянами України за проблеми в економіці.

"В економіці, щоб уникнути дефолту та катастрофи, Уряд не мав жодного іншого виходу, як вдатися до жорстких та непопулярних заходів. Так само стандартних кроків, які успішні сусіди по Центральній та Східній Європі здійснили ще на початку 90-х. Критично важливою для нас була і все ще залишається підтримка Міжнародного валютного фонду. А Фонд ніколи не виписує солодких ліків. Тож я розумію, що, ми зробили мимоволі боляче мільйонам родин. За це не гріх і перепросити. Але я впевнений, що незабаром ефективність вжитих заходів відчуватиме все більша й більша кількість людей", - сказав Порошенко.

Нагадаємо, що 21 листопада відзначається День Гідності та Свободи. Свято встановлено на честь подій на Майдані в 2004 і 2013 роках, коли громадяни України виступили на захист свого європейського майбутнього і демократії. Ця дата була закріплена указом президента України від 13 листопада 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram