ГоловнаПолітика

Міжнародне слідство звинуватило Росію в катастрофі MH17

Літак був збитий із російського "Бука" з території, яка була під бойовиками.

 

Міжнародне слідство визнало, що літак авіакомпанії Malaysia Airlines рейсу MH17  був збитий із ЗРК "Бук", який прибув із Росії, з території, що контролювалася бойовиками "ДНР".

Про це в ефірі 112 каналу повідомив посол України в Нідерландах Олександр Горін.

"Щойно відбувся брифінг для родичів осіб, які загинули в цій трагедії, і дуже чітко було заявлено, що літак був збитий ракетою "Бук", яка прийшла з території Російської Федерації і після цієї події була евакуйована на територію РФ. Вона перебувала на території, яка контролювалася проросійськими сепаратистами, в районі Первомайського", - сказав він.

Слідчі заявили, що Україна повністю співпрацює в рамках розслідування, і "якби не Україна, слідство не змогло б просунутися так далеко".

Конкретні люди, які віддавали наказ і натискали на кнопку, наразі не встановлені.

Оновлення. О 14:00 міжнародна слідча група почала оприлюднювати підсумкову доповідь у справі катастрофи Boeing.

Головний прокурор Нідерландів Фред Вестербеке повідомив, що слідство відкинуло дві версії катастрофи - технічну несправність або терористичну атаку всередині лайнера. Щодо версії, згідно з якою MH17 було збито іншим літаком, Вестербеке заявив, що ніяких інших повітряних суден поряд з Boeing помічено не було. Вестербеке особливо відзначив, що це підтверджують і дані російських радіолокаційних систем.

Потім слідчі продемонстрували записи телефонних розмов, зроблених 16-17 липня. Двоє людей російською мовою кажуть, що "Бук" привезли з Росії на територію, підконтрольну сепаратистам.

Слідство дійшло висновку, що "Бук" привезли на контрольовану сепаратистами територію Донецької області з Росії, а потім відправили назад.

"Результати кримінальної справи свідчать, що рейс МН17 був збитий 17 липня 2014 року ракетою серії 9М38, яка була випущена з ЗРК "Бук", і цей комплекс був доставлений з території Російської Федерації, а потім його повернули на територію РФ", - заявив представник міжнародної слідчої групи на прес-конференції в Нідерландах.

Слідство перевірило версію запуску ракети з села Зарощенське, яку висунула Росія. Такого пуску слідча група не виявила. Крім того, цю територію також контролювали сепаратисти.

Слідство дійшло висновку, що запуск ракети з "Бука", яка збила літак, здійснили поряд зі Сніжним у районі Первомайського. Підтверджують це і робота на місці, і надані США і Європейським космічним агентством дані.

"Слідча група вважає, що запуск "Бука" було здійснено з поля ферми, що розташоване біля населеного пункту Первомайське, який перебував під контролем сепаратистів. Місце запуску ракети було під контролем повстанців. Це підтверджують дані США, які оцінили, що місце запуску розміщувалося за 6 км на південь від Сніжного", - сказав голова центрального департаменту кримінальних розслідувань національної поліції Нідерландів Вілберт Пауліссен.

Під час презентації показали дві фотографії поля в районі Первомайського - від 16 і від 18 липня. На другому фото видно випалений шматок землі. Фотографій від 17 липня немає, тому що в цей день було хмарно. Сумнівів у тому, що запуск ракети відбувся неподалік Первомайського, у слідства немає.

Висновок, що причиною катастрофи стало ураження ракетою, випущеною з "Бука", слідчі зробили, вивчивши уламки і тіла загиблих. Комісія показала 3D-реконструкцію катастрофи. Також слідство провело контрольований вибух на землі, щоб зрозуміти, яким чином ракета вражає предмети, що розміщені неподалік.

Щоб визначити шлях ракетної установки, комісія вивчала сигнали з телефонних веж, які отримували сигнали з мобільників супроводжуючих "Бук" військових. Багато хто бачив, як установку доставляють з Росії. Відео з'являлися в соціальних мережах, кажуть представники комісії. Матеріали свідчать, що з Росії до Первомайського "Бук" супроводжували російські військові.

Для відновлення маршруту "Бука" після запуску ракети комісія використовувала переговори конвою і дані з мобільних веж. Спершу установку відвезли до Луганська, а потім переправили в Росію. Перехоплені записи свідчать про те, що 18 липня установка на тягачі вже покинула територію України.

Міжнародна слідча комісія перейшла до оприлюднення висновків про те, хто винен у катастрофі. Всього в комісії є близько ста підозрюваних. Серед них ті, хто організовували конвой ракетної установки і віддавали накази. Однак слідство поки що не встановило, чи діяв екіпаж "Бука" за наказом або за власною ініціативою. Термін розслідування продовжено до початку 2018 року.

Слово передали представникам кожної країни, причетної до розслідування. Від України виступив заступник генпрокурора Дмитро Сторожук. Він відзначив внесок України в розслідування - перехоплені телефонні переговори, відеозаписи та інші свідчення. За його словами, Україна зробила все можливе для успішного розслідування.

Представник Нідерландів зауважив, що не всі докази були показані сьогодні, їх оприлюднять, "коли прийде час".

Журналіст запитав, чому не розслідують той факт, що Україна не закрила повітряний простір над місцем катастрофи? Вестербеке на це відповів, що перед слідчою групою такого завдання не стояло.

На запитання, коли і де буде суд, представники слідства відповіли, що всі подробиці про процес буде оголошено лише після того, як встановлять усіх винуватців.

Головний прокурор Нідерландів Фред Вестербеке повторив, що вважає докази переконливими. За його словами, слідство встановило близько 100 осіб, які так чи інакше можуть бути причетними до падіння "Боїнга". Однак прямо звинуватити Росію в катастрофі або якихось конкретних громадян Росії він відмовився. Втім Вестербеке оцінив шанси встановити винних у катастрофі як дуже високі.

Нагадаємо, катастрофа Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що здійснював рейс МН17 за маршрутом Амстердам - Куала-Лумпур, сталася 17 липня 2014 року в Донецькій області. 

У результаті трагедії загинули всі 298 чоловік, що перебували на борту. Пасажирами рейсу були громадяни 10 країн, більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

Країни Заходу й Україна вважають, що літак збили проросійські сепаратисти. Міжнародна комісія з розслідування аварії дійшла висновку, що літак був знищений боєголовкою 9Н314М (ракета 9М38М1 установки "Бук").

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram