ГоловнаПолітика

НАБУ розслідує закупівлю армією радіостанцій Motorola

Умови торгів прописували під конкретного виробника.

НАБУ розслідує закупівлю армією радіостанцій Motorola

Національне антикорупційне бюро почало розслідувати закупівлю силовими відомствами радіостанцій Motorola за завищеними на 300 млн гривень цінами.

Це випливає з висновку Солом'янського районного суду Києва від 17 серпня.

Згідно з ним, група детективів НАБУ здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу.

З матеріалів кримінального провадження випливає, що посадові особи Міністерства оборони, Генерального штабу Збройних сил, Національної гвардії і адміністрації Державної прикордонної служби, зловживаючи службовим становищем, діючи в інтересах приватних суб'єктів господарювання, шляхом застосування переговорної процедури державних закупівель, обрали цінові пропозиції конкретної компанії і уклали договори закупівель за завищеними цінами, чим завдали збитків державним інтересам на суму близько 300 млн гривень.

Досудовим розслідуванням встановлено, що представники силових відомств у 2014-2015 роках за результатами проведених процедур державних закупівель придбали в ТОВ "Доля і Ко. ЛТД" цифрові радіостанції Motorola загальною вартістю понад 810 млн гривень, незважаючи на цінові та технічні переваги інших учасників переговорної процедури.

Проведеними слідчими діями та аналізом фінансово-господарської документації встановлено, що закупівля радіостанцій за державні кошти фактично готувалася під продукцію компанії Motorola і ТОВ "Доля і Ко. ЛТД" як офіційного її дистриб'ютора на території України.

Тендерні комітети шість разів вносили зміни до тендерної документації та з формальних причин відхиляли пропозиції інших учасників торгів, які могли бути вигіднішими.

Крім цього, при імпорті вказаного радіообладнання і програмного забезпечення посадовими особами ТОВ використовувалися офіційні документи, що мають ознаки підробки.

Крім того, в 2016 році силові відомства України розпочали закупівлю засобів радіозв'язку "Либідь", авторське право на яке належить ТОВ "Доля і Ко. ЛТД".

Згідно з технічними вимогами Міністерства оборони, "Либідь" є безальтернативним виробом, але досудовим розслідуванням встановлено, що це твердження не відповідає дійсності.

У зв'язку з цим суд дав НАБУ тимчасовий доступ з можливістю вилучення всієї документації, яка стала підставою для складання і видачі експертних висновків Торгово-промислової палати щодо безальтернативності засобів радіозв'язку "Либідь".

Нагадаємо, в травні 2016 року Верховна Рада ввела електронну процедуру закупівель для потреб оборони.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram