ГоловнаПолітика

Турчинов: У Криму була стрілянина між російськими силовиками

Секретар РНБО відзначив нестиковки в російській версії подій.

Турчинов: У Криму була стрілянина між російськими силовиками
Александр Турчинов
Фото: rnbo.gov.ua

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов побічно підтвердив інформацію джерел LB.ua про те, що причиною подій у Криму стала стрілянина російських військових по російcьких прикордонниках.

Турчинов у своєму коментарі зазначив, що російські силовики "лише 10 серпня зробили гучні заяви про події, які, за їхніми словами, відбулися в ніч з 6 на 7 серпня".

"Таку затримку можна пояснити винятково тим, що вони вимагали часу, щоб підробити так звані «докази» агресивних дій України і приховати справжні небезпечні злочинні дії своїх підлеглих, а саме стрілянину між різними підрозділами російських силовиків, які традиційно зловживають алкоголем, особливо у вихідні дні. В результаті цієї стрілянини були вбиті і поранені не тільки російські військові, але й цивільні - кримчани", - зазначив Секретар РНБО України.

За словами Турчинова, російські силовики, намагаючись приховати свої військові злочини і нагнітаючи антиукраїнську істерію, почали розповідати дурниці про нібито напад спецназівців Головного управління розвідки Міністерства оборони України та військові прориви зі стріляниною з боку України.

Турчинов нагадав, що спочатку йшлося про "заарештованих співробітників ГРУ, а в останніх заявах російське МЗС рапортує про двох громадян України і Росії, які, виявляється, уже зовсім не співробітники ГУР, а цивільні, які нібито «сприяли» українським військовим".

"Хоча всі розуміють, що насправді вони є випадковими громадянами, яких захопили для прикриття п'яної стрілянини російських військових і нашвидкуруч бездарно сфабрикованої ФСБшної провокації, але після тортур у катівнях ФСБ підпишуть або озвучать будь-яку надиктовану ахінею", - наголосив він, додавши: "Світові пощастило, що п'яні російські військові не мали доступу до більш серйозної зброї, якою російський генштаб нашпигував окупований Крим".

Нагадаємо, 10 серпня ФСБ РФ заявила про нібито запобігання в ніч на 8 серпня двом спробам прориву на територію Криму "диверсійно-терористичних груп" з-поміж бійців спецпідрозділів Міноборони України і загибель під час сутички прикордонника і військовослужбовця ЗС РФ. Також у ФСБ заявили, що Крим обстрілювали з материкової частини України.

Міноборони, ГУР, РНБО України спростували повідомлення про українських диверсантів. 11 серпня президент Петро Порошенко доручив привести в підвищену бойову готовність усі підрозділи в районах адмінкордону з Кримом і по всій лінії зіткнення на Донбасі.

За даними ГУР, в Криму відбулася збройна сутичка з використанням стрілецької зброї між військовослужбовцями ЗС РФ і прикордонною службою Федеральної служби безпеки РФ.

За даними LB.ua, в ніч з 6 на 7 серпня російські військові, які несли службу поблизу КПП "Армянськ", відкрили вогонь по прикордонниках, які підпливли до них по воді на катерах. Прикордонники почали стрілянину у відповідь. У результаті перестрілки одну людину було вбито (прикордонника), четверо (один військовий і троє прикордонників) поранені.

Через добу, в ніч з 7 на 8 серпня, російські військові знову відкрили стрілянину на КПП "Армянськ" у Криму. Цього разу вони стріляли по цивільному автомобілю, який прямував у Херсонську область. Поранення отримали двоє людей. Усвідомивши, що накоїли, стрільці втекли. Незабаром трьох затримали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram