ГоловнаПолітика

Меджліс ініціює суд щодо депортації кримських татар

Вивезення кримських татар було міжнародним злочином, який не має термінів давності

Меджліс ініціює суд щодо депортації кримських татар
Эскендер Бариев
Фото: Макс Требухов

Меджліс кримськотатарського народу ініціює кримінальне провадження і судовий процес про депортацію 1944 року.

Про це на круглому столі в Інституті Горшеніна, організованому спільно з Free Crimea, сказав Ескендер Барієв, український кримськотатарський політик і член Меджлісу.

"Меджліс кримськотатарського народу і Кримськотатарський ресурсний центр почали кампанію під назвою "Свідки у справі 1944". Мета кампанії - сприяти прокуратурі АР Крим збирати той матеріал, який стане основою для судового засідання. У нас вже є деякі результати, є опитані депортовані", - заявив він.

Барієв уточнив, що постраждалими в цьому провадженні, з точки зору Меджлісу, будуть три категорії кримських татар.

"Це безпосередньо депортовані, ці люди похилого віку від 77 років і старше. Інша категорія - це люди, які народилися в період спецспоселень з 1944-го по 1956 рік, і ті люди, які народилися поза своєю батьківщиною. І третя категорія - це повторна депортація. Це люди, які в 70-ті, 80-ті намагалися повернутися на Батьківщину, намагалися придбати житло, але їм не давали цього зробити, їх завантажували у вантажівки і викидали в степу Херсона або Краснодарського краю", - сказав він.

Прокуратура АР Крим вже підтвердила, що заявники, яких опитує Меджліс, можуть бути суб'єктами кримінального провадження.

Барієв підкреслив, що депортація була міжнародним злочином, який не має термінів давності.

"Не те, що ми хочемо крові або помсти, ми хочемо, щоб наступні покоління розуміли: рано чи пізно кожен мусить відповісти за свої злочини. І знаючи це, можливо, люди не будуть здійснювати такі злочини, як Голокост, як депортація, як знищення цілих народів", - пояснив він.

Нагадаємо, сьогодні, 18 травня - День пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу з Криму. Цього дня у 1944 році в Середню Азію з півострова відправили перший ешелон кримських татар. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram