ГоловнаПолітика

Одеса провела декомунізацію

Місто позбулося радянських назв вулиць.

Одеса провела декомунізацію
Фото: fortuna-travel.com

Одеська міська рада в рамках декомунізації перейменувала кілька вулиць і провулків.

За відповідний проект рішення проголосували в четвер 46 із 64 депутатів.

Вулицю Піонерську перейменували в Академічну, вулицю Жовтневої революції - на вулицю Юхима Геллера (на честь одеського шахіста і гросмейстера Юхима Петровича Геллера).

Вулиця Комінтерну в Малиновському районі стала вулицею Петра Лещенка - естрадного співака, життя і творчий шлях якого були пов'язані з Одесою. Вулиця Петровського в тому самому районі перейменована на честь Юхима Фесенка - відомого одеського видавця, а вулицю Колгоспну в Київському районі назвали іменем ученого і винахідника Йосипа Тимченка.

Вулиця Щорса в Малиновському районі стала вулицею Святослава Ріхтера, вулиця Затонcького в Суворовському районі - вулицею Давида Ойстраха на честь видатного скрипаля, альтиста, диригента і педагога.

Провулок Щорса в Суворовському районі назвали на честь Людмили Гінзбург - музичного педагога, професора кафедри Одеської державної національної музичної академії імені Нежданової.

Провулок 1-й Колгоспний став провулком Сергія Уточкіна на честь видатного спортсмена і авіатора, а 2-й Колгоспний - провулком кінорежисера Сергія Ейзенштейна. Провулок 1-й Стахановський у Суворовському назвали іменем українського композитора і педагога Данила Крижанівського. Провулок 2-й Стахановський перейменовано на честь вченого і письменника Аполлона Скальковського, а 3-й Стахановський - дипломата і письменника Олександра Стурдзи.

Ленінградське шосе в Малиновському районі стало Київським, а парк Ленінського комсомолу - Савицьким (на честь Григорія Савицького - одеського підприємця і інженера-технолога, який подарував місту цю ділянку землі). Крім того, провулок Колгоспний у Приморському районі перейменовано на провулок Різницький (історична назва).

Нагадаємо, більшості вулиць у центральній частині Одеси історичні назви (Рішельєвська, Катерининська, Грецька, Троїцька, Старопортофранківська, Пантелеймонівська і багато інших) повернули в 1990-ті роки, коли мером міста був Едуард Гурвіц.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram