ГоловнаПолітика

Клімкін висміяв Лаврова за слова про дотримання Росією Будапештського меморандуму

Міністр запропонував підписантам зібратися і перечитати документ.

Клімкін висміяв Лаврова за слова про дотримання Росією Будапештського меморандуму
Фото: 24.ua

РФ трактує Будапештський меморандум так само вибірково, як і Мінські домовленості, тому Київ знову закликає провести консультації за участю всіх країн Будапештського меморандуму, заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Так він відреагував на слова голови МЗС РФ Сергія Лаврова про те, що Росія не порушувала Будапештський меморандум. Лавров у вівторок сказав на прес-конференції: "Будапештський меморандум містить одне єдине зобов'язання: не застосовувати проти України ядерну зброю. Ніхто цього не робив і ніяких загроз застосування ядерної зброї проти України не звучало".

Клімкін в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" порадив Лаврову перечитати документ і переконатися, що він складається не тільки з пунктів 4 і 5, де згадується про ядерну зброю.

"Ознайомився з твердженням голови російського дипломатичного відомства про те, що Російська Федерація нібито не порушувала свої зобов'язання за Будапештським меморандумом. Ще раз переконався в специфічному читанні російською стороною міжнародних документів - так само, як Мінські домовленості, Будапештський меморандум у Москві читають теж з кінця і вже дуже вибірково", - сказав Клімкін.

"РФ дійсно офіційно не погрожувала Україні застосуванням ядерної зброї. Принаймні досі. Хоча загроза розміщення такої зброї в окупованому Криму є серйозним викликом міжнародному миру і безпеці", - сказав голова МЗС України.

При цьому голова зовнішньополітичного відомства України наголосив, що всі інші пункти РФ порушила. "Порушила і далі порушує п.1 Будапештського меморандуму, яким зобов'язувалася поважати незалежність, суверенітет та наявні кордони України. Росія порушила і далі порушує п.2 Меморандуму, де вона підтвердила, що ніяка її зброя ніколи не буде використовуватися проти України", - нагадав Клімкін.

Крім того, РФ на постійній основі протягом кількох останніх років послідовно порушує п.3 Будапештського меморандуму, здійснюючи економічний тиск, "спрямований на те, щоб підпорядкувати своїм власним інтересам здійснення Україною прав, притаманних її суверенітету".

"Враховуючи те, що у зв'язку із сьогоднішніми висловлюваннями офіційного представника РФ" виникає питання щодо зобов'язань "згідно з п.6 Будапештського меморандуму, ми відповідно ще раз пропонуємо провести консультації за участю всіх країн Будапештського меморандуму. На жаль, всі наші попередні пропозиції скликати такі консультації були проігноровані Росією. Для того, хто впевнений, що не порушує Меморандум, в чому ж існують побоювання таких консультацій?" - запитав Клімкін.

"Упевнений, що це буде прекрасна можливість для представників російської влади прочитати текст Меморандуму від початку і до кінця", - підсумував міністр.

Нагадаємо, в березні 2014 року, відразу ж після окупації Криму, російський президент Володимир Путін вдавався до іншого виверту. Він говорив, що Будапештські угоди про гарантії територіальної цілісності України в обмін на виведення ядерних сил не поширюються на нову владу в Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram