ГоловнаПолітика

Кличко зі скандалом очолив Асоціацію міст України. Мери протестують (ДОКУМЕНТ)

Для призначення нового голови організації довелося змінити її статут

Кличко зі скандалом очолив Асоціацію міст України. Мери протестують (ДОКУМЕНТ)
Виталий Кличко на заседании Ассоциации
Фото: facebook.com/zubko.gennadiy

Сьогодні на засіданні Асоціації міст України її головою було обрано мера Києва Віталія Кличка.

При цьому, відповідно до чинного статуту організації, очолити її міг лише голова місцевого самоврядування з досвідом роботи в органах самоврядування не менш ніж п'ять років, із них чотири роки - на посаді мера. Кличко цим критеріям не відповідав, тому для забезпечення його обрання статут вирішили змінити.

Копія порівняльної таблиці - "старого" і "нового" статутів є в розпорядженні LB.ua.

Фото: LB.ua

На думку членів Асоціації, які виступали проти подібних маневрів, зміни відбулися за негласним наполяганням Банкової, з метою встановлення контролю над організацією.

Так, головним опонентом маніпуляцій зі статутом був мер Львова Андрій Садовий. Варто відзначити, його персону також розглядали як імовірного нового керівника Асоціації, проте голосування щодо кандидатури Садового не було.

"Це швидше нагадує театр, а не збори Асоціації міст", - заявив Садовий після голосування. Він також нагадав, що коли вибирали головою Асоціації Юрія Вілкула в 2012 році, на прохання Адміністрації президента також було змінено статут, Вілкул-старший критеріям також не відповідав.

Мер Хмельницького Олег Симчишин у коментарі LB.ua підтвердив, що правки до статуту вносили доволі спірні. За його словами, затверджували їх під час голосування і, як говорили в кулуарах, спеціально "під Кличка".

"Я особисто під час голосування утримався... Але, дійсно, одна з внесених правок дозволяє балотуватися на посаду голови Асоціації кандидатам, які два або більше разів балотувалися на посаду міського або сільського голови", - розповів Симчишин.

Він також зазначив, що, на його погляд, вибори голови Асоціації виглядали "неповноцінними", як у частині висування кандидатів, так і за процедурою голосування.

Нагадаємо, на сьогодні Асоціацію очолює мер Кривого Рогу Юрій Вілкул, однак він відмовився балотуватися на посаду її голови.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram