ГоловнаПолітика

Конституційний Суд схвалив проект судової реформи

Зміни до Конституції покликані перезапустити судову систему

Конституційний Суд схвалив проект судової реформи
Фото: ccu.gov.ua

Конституційний Суд у п'ятницю оголосив, що проект судової реформи, який передбачає внесення змін до Конституції, відповідає законодавству України. Тож КС відкрив шлях для ухвалення проекту в першому читанні.

Документ, розроблений під егідою Адміністрації президента, покликаний реформувати судову систему.

Він отримав загалом позитивний висновок Венеціанської комісії. Європейські експерти виступили проти звільнення всіх суддів, однак схвалили оновлення суддівського корпусу шляхом реорганізації окремих судів і оцінювання професійних та етичних якостей суддів.

Проект передбачає передачу функції створення та ліквідації судів від президента парламенту, а також створення нового органу судової гілки влади - Вищої ради правосуддя.

Вища рада правосуддя (ВРП) муситиме здійснювати відбір суддів для всіх судів України на конкурсній основі, її рішення про призначення та звільнення суддів має затверджувати президент.

Пропозиції про створення та ліквідацію судів буде вносити в парламент президент за поданням ВРП.

До складу ВРП входитиме 21 член, десять із яких вибирає з'їзд суддів, по два члени призначають президент, Верховна Рада, з'їзд адвокатів, Всеукраїнська конференція працівників прокуратури, а також з'їзд представників юридичних вишів і наукових установ серед вчених-правознавців.

ВРП контролюватиме призначення, просування по службі і звільнення не тільки суддів, а й прокурорів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram