ГоловнаПолітика

Україна хоче показати Донбас членам Радбезу ООН заради миротворчої місії

Володимир Єльченко налаштований домогтися від ООН більшої участі в долі України.

Україна хоче показати Донбас членам Радбезу ООН заради миротворчої місії
Владимир Ельченко
Фото: Пресс-служба МИД Украины

Україна має намір організувати поїздку на Донбас групи постійних представників країн - членів Ради Безпеки ООН, щоб переконати їх у необхідності розгорнути миротворчу операцію.

"Це ідея, яка з'явилася буквально нещодавно: спробувати організувати поїздку на Донбас групи постійних представників країн - членів Ради Безпеки, щоб вони переконалися на місці в тому, що це (миротворча операція ООН в Україні) дійсно Україні потрібно, потрібно світовій спільноті", - сказав постійний представник України при ООН Володимир Єльченко в ефірі "5 каналу" в четвер, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Єльченко розповів, що порушував питання розгортання миротворчої операції ООН на Донбасі на зустрічі з генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном. Окрім того, він зазначив, що почав обговорювати це питання з колегами в Радбезі ООН, зокрема з представниками Франції, Великобританії.

"Зустрічі триватимуть цього тижня", - додав він.

"Ця ідея (миротворчої місії ООН на Донбасі) ще офіційно в Раді Безпеки не обговорювалася. Йшли пробні контакти, тобто ми намагалися зрозуміти, чому ця ідея сприймається без ентузіазму. Зрозуміло, що є повністю прогнозоване вето Росії. Але крім цього, є ще маса інших питань", - сказав Єльченко.

Він нагадав, що для початку переговорів на цю тему необхідно, щоб секретаріат ООН скерував в Україну оцінну місію, "яка подивилася б на місці: скільки необхідно персоналу, військових, який зв'язок, який розмір території, де вони будуть стояти, і безліч інших питань".

"Я попросив генерального секретаря, а наступного понеділка я матиму предметну розмову з його заступником про те, що необхідно від України для того, щоб секретаріат ООН або генеральний секретар ООН прийняли таке рішення (про скерування оцінної місії в Україну). Такого рішення ще немає", - наголосив постпред України в ООН.

При цьому Єльченко зазначив, що це довгий шлях. "Я хотів би прискорити його, але в ООН ніщо швидко не робиться", - сказав він.

Єльченко також нагадав, що порушує питання про відкриття Офісу ООН в Україні для підтримки імплементації Мінських домовленостей. "Це трошки легше, оскільки для цього не потрібне рішення Ради Безпеки, але питання необхідно обговорювати", - підкреслив дипломат.

Постпред України в ООН зазначив, що робота в цих напрямках триває. "Я думаю, що перші результати з'являться через кілька тижнів", - сказав він.

Нагадаємо, ідею розгортання на Донбасі миротворчої місії Україна просуває давно. Крім зусиль у рамках ООН, Київ намагається переконати Євросоюз скерувати в зону конфлікту миротворчий контингент. Востаннє ця ідея висувалася Президентом Петром Порошенком 30 грудня в розмові "нормандської четвірки".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram