ГоловнаПолітика

Турчинов про прем'єрство: немає бажання займатися цією пекельною роботою

У керівника РНБО немає конкуренції з Арсенієм Яценюком.

Турчинов про прем'єрство: немає бажання займатися цією пекельною роботою
Фото: 24.ua

Секретар РНБО Олександр Турчинов готовий і надалі займатися національною безпекою і обороною країни, і переходити на роботу в Кабінет Міністрів у нього немає бажання.

Так у програмі "Лівий берег із Сонею Кошкіною" Олександр Валентинович прокоментував інформацію про можливе призначення його прем'єр-міністром.

"Я не заздрю Арсенію Петровичу, і в мене немає бажання займатися цією пекельною роботою. Моє завдання як людини, що відповідає за національну безпеку і оборону, все зробити для об'єднання політичних сил і відповідальних лідерів, все зробити для забезпечення політичної, економічної та соціальної стабільності в Україні. Для цього нам треба захистити країну, зупинити і знешкодити не тільки зовнішніх, а й внутрішніх ворогів. Це - завдання, вирішити які можна тільки разом з усіма, кому не байдужа доля країни, з усіма патріотами України", - заявив він зокрема.

Коментуючи також своє призначення прем'єром, що не відбулося в травні, коли після візиту в Україну Вікторії Нуланд Кабмін очолив Арсеній Яценюк (як кандидатура ближча заходу), Турчинов зазначив:

"Читаючи наші засоби масової інформації, багато цікавого можна дізнатися... Хочу підкреслити: в нас сьогодні немає якихось розбіжностей у керівництві країни щодо того, щоб когось підсидіти, замінити тощо. При всій повазі до пані Нуланд і наших стратегічних партнерів, не вони вирішують, кому в Україні бути прем'єром. До слова, вони й не намагаються цим займатися", - додав керівник РНБО.

"У нас немає конкуренції з Арсенієм Петровичем. Повірте. Можете в нього запитати, якщо мені не довіряєте. Питання про формування Кабінету Міністрів - питання винятково Верховної Ради України, зокрема парламентської коаліції. Поза цим жодне кадрове рішення щодо будь-якого міністра, тим більше - прем'єра, не може бути прийнято. Навіть якщо уявити, що Президент США лист надішле, це ні на що не вплине, а буде мати зворотний ефект. Тому таких листів ніколи не буде. Тож я не дуже б орієнтувався на прогнози людей, які далекі від процесу прийняття рішень", - заявив Турчинов.

Крім того, на його думку, в Україні, крім Яценюка, дуже мало професіоналів, які могли б замінити його на прем'єрській посаді.

"Сьогодні прем'єр-міністр працює в дуже важких умовах. Людина, яка реально знає ситуацію в країні, знає економіку, не буде сама претендувати на цю посаду. Це настільки важкий тягар, настільки уразливий, що охочих мало. Критиків багато, а охочих очолювати уряд серед професіоналів - ні", - резюмував керівник РНБО.

Про можливі перестановки в Кабміні читайте в повній версії інтерв'ю Олександр Турчинов: "Якщо Москва дасть наказ, російські війська почнуть наступ".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram