ГоловнаПолітика

Україна не ввела санкцій проти Росії

Схвалені РНБО обмежувальні заходи має активувати Президент.

Україна не ввела санкцій проти Росії
Заседание СНБО
Фото: Макс Левин

Україна поки що не запровадила санкцій проти Російської Федерації.

Про це йдеться в офіційній відповіді Ради національної безпеки і оборони України на інформаційний запит ЛІГАБізнесІнформ.

Запит редакції містив прохання відповісти на питання: проти яких юридичних осіб і фізичних осіб РФ і які саме санкції запроваджено?

"На ваш запит у межах компетенції повідомляємо... Станом на 8 вересня 2015 року спеціальні економічні й інші обмежувальні заходи проти фізичних і юридичних осіб Російської Федерації згідно з порядком, установленим Законом України від 14 серпня 2014 року №1644-УІІ "Про санкції" не введено", - відповіли в РНБО.

Водночас у відповіді РНБО перераховано заходи, вжиті Україною для припинення військової співпраці з Росією.

Згідно з ухваленим рік тому законом "Про санкції", рішення про застосування санкцій ухвалює РНБО й активує Президент своїм указом.

Нагадаємо, 12 серпня уряд затвердив другий, розширений, пакет санкцій проти Росії і скерував його в РНБО. Новий пакет затвердили у зв'язку з набуттям чинності розширених санкцій проти Росії, які ввели США. Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк у своєму фейсбуці повідомив, що уряд запропонував ввести санкційні обмеження проти 1 124 фізичних і 156 юридичних осіб. 2 вересня РНБО затвердила цей пакет санкцій. Перший пакет санкцій проти РФ уряд затвердив рік тому, проте документ так і не оприлюднили. Прем'єр Арсеній Яценюк повідомляв, що Кабмін запропонував РНБО ввести заборону на в'їзд в Україну для приблизно 200 громадян Росії, заморозити активи низки юридичних осіб, заборонити участь у приватизації українських об'єктів, заборонити виведення капіталу з України, ввести спеціальну процедуру фінансового моніторингу всіх компаній, що пов'язані з російським урядом, заборонити придбання за державні кошти товарів, робіт і послуг у Росії. Про схвалення РНБО цієї пропозиції не повідомляли.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram