ГоловнаПолітика

Помер Іван Плющ

Екс-спікер парламенту помер від онкозахворювання

Помер Іван Плющ
Иван Плющ
Фото: gazetavv.com

У ніч на 26 червня на 73 році життя помер український державний діяч Іван Степанович Плющ.

За даними ZN.UA, смерть настала внаслідок тривалого онкозахворювання.

Плющ двічі був головою Верховної Ради (1991-1994 і 2000-2002), а також секретарем Ради національної безпеки і оборони (2007).

Іван Плющ народився 11 вересня 1941 року в селі Борзна Чернігівської області. У 1956-1959 рр. навчався в Борзнянському сільськогосподарському технікумі. З 1959 р. працював бригадиром овочівників радгоспу начальником дільниці. У 1962 р. Іван Плющ вступив у КПРС. 1967 року закінчив Українську сільськогосподарську академію, отримав спеціальність агронома. Працював головою колгоспу ім. Кірова і радгоспу ім. Леніна Баришівського району. У 1979 році закінчив Академію суспільних наук при ЦК КПРС.

Працював завідувачем сільськогосподарського відділу Київського обласного комітету КПУ, завідувачем відділу сільського господарства і продуктової промисловості. З 1981-го по 1984 р. Іван Плющ працював директором київського спеціалізованого тресту овочево-молочних радгоспів. У 1984-му був призначений першим заступником голови виконкому Київської обласної ради. 1990 року очолив Київську обласну раду.

На парламентських виборах у березні 1990 р. Івана Плюща обрали депутатом від Комуністичної партії України. У Верховній Раді першого скликання Плюща обрали першим заступником голови Верховної Ради, а після обрання Леоніда Кравчука президентом України (5 грудня 1991 р.) - головою Верховної Ради. У 1991 році Плющ вийшов з лав Компартії.

На парламентських виборах 1994 року Івана Плюща також обрали народним депутатом України. Як кандидат брав участь у президентських виборах 1994 року. За результатами першого туру виборів отримав підтримку лише 1,24% виборців, зайнявши передостаннє місце серед претендентів.

У 1996 році Плющ вступив у Народно-демократичну партію (НДП). За списками цієї політичної сили на виборах 1998 року обраний до Ради 3 скликання.

У січні 2000 року Івана Плюща вдруге обрали головою Верховної Ради.

Після четвертого обрання у Верховну Раду Іван Плющ спочатку увійшов у депутатську групу "Демократичні ініціативи", в якій пробув до свого вступу 30 вересня 2003-го у фракцію блоку "Наша Україна". 16 березня 2005 р. він покинув це депутатське об'єднання і вступив у фракцію Української народної партії. Наприкінці 2005 р. Іван Плющ вийшов з НДП і став співзасновником Українського народного блоку Костенка і Плюща.

У травні 2007 року президент Віктор Ющенко призначив Плюща секретарем Радбезу, а в листопаді того самого року зняв його з посади.

Іван Плющ запам'ятався українцям як політик з почуттям гумору. Засідання Верховної Ради спікер парламенту вів суржиком, при цьому замість літери "ф" часто вживав "хв". Його висловлювання на засіданнях Верховної Ради стали афористичними. Серед найпопулярніших: "Депутат! Депутат! Не пам'ятаю хвамілії - той, шо у піджаку! Відійдіть від мікрохвона і займіть своє місто", "Депутат Заєць! Не стрибайте по залу!", "Включіть мікрохвона у задньому проході", "Вони хотять впихнути невпіхуєме".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram