ГоловнаПолітика

Журналісти відновили схему втечі Януковича з України

Весь авіатранспорт переїхав з екс-президентом до Росії

Журналісти відновили схему втечі Януковича з України
Фото: EPA/UPG

Повітряні судна Віктора Януковича, якими він втік з Києва, перелетіли до Москви.

Це підтвердили в аеропорту Внуково, де зараз стоять два вертольоти та літак екс-президента, повідомляє ТСН.

Цьому транспорту українські чиновники нібито дозволили вилетіти з донецького аеропорту вже в середині березня. Ймовірно, що за екс-гарантом жодної погоні і не було.

Тікаючи з Межигір'я, Янукович з 21 охоронцем на двох вертольотах летить до Харкова - офіційно на з'їзд Партії регіонів, йдеться в сюжеті. В аеропорт Харкова він прибув вночі 22 лютого і поїхав до президентської резиденції - секретного об'єкта, "обкомівської дачі", яка розташована в лісопарку.

Обслуговуючий персонал попередили за дві години про приїзд важливого гостя та змусили залишити дачу. Там Янукович переночував і після обіду з кортежем відправився з резиденції в аеропорт. Вже через годину (22 лютого до 16:00) екс-гарант з охороною приземлився в Донецьку.

Метою поїздки було - дістатися до реактивного літака "Фалькон" та втекти до Москви, повідомляють журналісти. Однак літаку заборонили виліт через відсутність належних документів. Як розповіли очевидці, переляканий Янукович дочекався машини і зник у резиденції Ріната Ахметова. Вже вранці екс-президент виїхав у дорогу Маріупольською трасою. У полі його чекали кілька дорогих автомобілів та два вертольоти.

За деякою інформацією, на них екс-президент із синами піднявся в небо, але повернувся через кілька годин. Тоді ж було прийнято рішення їхати в Росію через Крим. При цьому в сюжеті йдеться, що старший син Януковича вирушає до Луганська, менший - разом з батьком їде до Ялти.

23 лютого Янукович заїхав до СБУ у Ялті, де держохоронці пишуть заяви на звільнення. 15 удошників зрештою залишилися з гарантом. Цього самого дня Наливайченко та Аваков їдуть слідом за екс-президентом. Як запевняє начальник УДО Кулик, Януковича можна було затримати дорогою до Севастополя, але законних підстав затримувати ще чинного за законом президента не було.

О 23:30 у Козачій бухті Януковича зустріли морпіхи 810-ї окремої бригади морської піхоти ЧФ, посадили на десантний катер, і вже через добу Янукович добрався до берегів Новоросійська.

Цікаво, що вертольоти та літак, яким Янукович намагався вилетіти з України, також зникли. Виявилося, що з 12 по 19 березня авіатранспорт Януковича безперешкодно, по черзі залишив аеропорт Донецька та відправився до Європи. Літак "Фалькон-900" відлетів до Франції на техогляд, а два вертольоти "Агуста 139" перелетіли до Молдови та Румунії, де їх дозаправили, а звідти вони відправилися на техогляд до Швейцарії. Наприкінці березня весь цей авіатранспорт перелетів до Москви на найдорожчий в Росії майданчик приватного авіатранспорту "Внуково-3".

Нагадаємо, зараз екс-президент Віктор Янукович, за деякими даними, знаходиться у Ростові-на-Дону, звідки періодично дає прес-конференції. За іншими даними, він купив собі дорогий будинок на Рубльовці, недалеко від маєтку Володимира Путіна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram