ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

Канада закликає усунути порушення на виборах, поки не пізно

Два канадських міністри стурбовані перебігом виборчої кампанії в Україні.

Канада закликає усунути порушення на виборах, поки не пізно

Канада закликає владу України негайно і повністю усунути порушення під час виборчої кампанії.

Про це йдеться в повідомленні Посольства Канади.

"Вільні та справедливі вибори, що відображають волю українського народу, ще можливі. Ще не так пізно. Ми закликаємо представників української влади повністю і терміново усунути будь-які порушення виборчого процесу", - сказано в спільній заяві канадських міністра закордонних справ Джона Берда і міністра міжнародного співробітництва Джуліана Фантіни.

Заяву зроблено за підсумками опублікованого звіту місії спостерігачів "Вибори в Україні 2012", яка включає 65 довгострокових і 365 короткострокових спостерігачів.

На нашу думку, і партії, і кандидати в народні депутати в мажоритарних округах перебувають у рівних умовах. Для всіх створено однакові умови, і ті порушення, які відбуваються іноді, - це фактор, який називається "людський фактор", - емоції. У нас такі самі люди, як і в усьому світі, вони живі, реагують... Вони не можуть бути без емоцій

— Віктор Янукович, Президент України

Зокрема, звіт критикує рішення Центральної виборчої комісії провести одне жеребкування складу всіх 225 окружних виборчих комісій замість окремого жеребкування для кожної ОВК.

Також у звіті наголошено, що найбільшою проблемою виборчої кампанії є непрямі підкупи виборців, які були зафіксовані спостерігачами майже в усіх регіонах України.

Окрім цього, звіт констатує обмеження свободи журналістів у висвітленні виборчого процесу через дефіцит незалежних засобів масової інформації.

Спостерігачі занепокоєні формальним і неналежним розглядом судами виборчих справ.

Нагадаємо, організація зі спостереження за виборами в країнах СНД не бачить серйозних порушень виборчого законодавства в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram