ГоловнаЕкономікаБізнес

Профспілка металургів просить очільника ДніпрОДА захистити робочі місця в галузі

Промисловці закликали Резніченка допомогти зупинити експорт металобрухту.

Профспілка металургів просить очільника ДніпрОДА захистити робочі місця в галузі
Днепропетровский металлургический завод им. Г. И. Петровского
Фото: Brosko.in.ua

Профспілка працівників металургійної та гірничодобувної промисловості України звернулася до голови Дніпропетровської обласної держадміністрації (ОДА) Валентина Резніченка з проханням захистити робочі місця в галузі. Про це йдеться у зверненні профспілки, пише РБК-Україна.

Зокрема, наголошується, що головною проблемою для стабільної роботи меткомбінатів Дніпропетровської області став дефіцит металобрухту. Так, його дефіцит у першому півріччі 2015 року становив 445 тис. тонн (чверть потреби), тоді як на експорт відправлено понад 800 тис. тонн. У результаті кілька металургійних підприємств галузі вимушено простоювали у зв'язку з дефіцитом сировини.

"Профспілка металургів і гірників закликає Вас як представника державної влади в області вжити всіх можливих заходів для зупинки руйнування промисловості. Просимо Вас вжити всіх можливих заходів для зупинки експорту металобрухту до кінця 2015 року і збереження робочих місць металургів", - йдеться у зверненні.

Також профспілка просить голову Дніпропетровської ОДА відстояти інтереси області в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі, яке розподіляє квоти на експорт металобрухту.

"МЕРТ має всі повноваження, щоб зупинити експорт у разі потреби в сировині на внутрішньому ринку. Однак рішення вчасно не ухвалені. З однієї тонни експортованого брухту бюджет отримує 10 євро мита, а металурги з однієї тонни брухту, переплавленої на сталь, платять близько 2100 грн податків. Робітники на металургійних підприємствах отримують офіційну заробітну плату на рівні 5800 грн, сотні тисяч сімей залежать від роботи ГМК. Однак ми бачимо, що держрегулювання експорту металобрухту в Україні здійснюється в інтересах промисловості Туреччини та Придністров'я і на шкоду інтересам металургів України", - підкреслюється у зверненні.

Зазначається, що в металургійному комплексі України зайнято більш як 500 тисяч осіб, з яких близько 150 тисяч - у Дніпропетровській області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram