ГоловнаЕкономікаДержава

У Брюсселі відбулися тристоронні переговори щодо ЗВТ з Україною

Єврокомісар з торгівлі назвала зустріч продуктивною, але фактично вона вийшла безрезультатною

У Брюсселі відбулися тристоронні переговори щодо ЗВТ з Україною
Фото: EPA/UPG

У понеділок, 7 вересня, у Брюсселі відбулися тристоронні переговори щодо зони вільної торгівлі України і Євросоюзу.

Як повідомила у твіттері єврокомісар з торгівлі Сесілія Мальмстрем, вони були результативними. "Продуктивна зустріч із міністрами з України та Росії. План для практичних рішень у жовтні", - написала вона. Раніше в понеділок вона вкотре підкреслила, що ЗВТ набуде чинності з 1 січня і нових відтермінувань не буде.

Водночас журналіст "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк у твіттері пише, що переговори виявились безрезультатними.

Це також побічно підтверджує і прес-служба Єврокомісії. У її повідомленні за підсумками переговорів повідомляється, що "беручи до уваги різні погляди, учасники зустрічі домовилися доручити експертам продовжити роботу на технічному рівні з метою розробити до жовтня план з практичними рішеннями питань, які порушила Росія".

Наступні тристоронні переговори відбудуться в листопаді 2015 року, а прийнятну для всіх сторін угоду планують підписати до кінця року.

Від України в переговорах брав участь Павло Клімкін, від Росії - міністр економіки Павло Улюкаєв.

Нагадаємо, на тристоронніх переговорах 18 травня на рівні міністрів сторони підтвердили свою прихильність розвитку торгівлі в регіоні як засобу для досягнення економічного зростання. Вони домовилися активізувати свої зусилля і доручили експертам завершити практичне вирішення проблем, порушених Росією, зокрема, у таких сферах: митне співробітництво, технічні бар'єри у торгівлі, санітарні та фітосанітарні питання, повідомляється у постанові. Експертам було доручено доповісти про результати роботи міністрам не пізніше, ніж у липні.

3 червня Москва направила Євросоюзу проект нової тристоронньої угоди, пов'язаний зі введенням зони вільної торгівлі між ЄС та Україною. Підготовлений Москвою проект документа передбачав суворий експортно-імпортний контроль, а також квоти на імпорт до Росії цілої низки товарів - від гідравлічних турбін і кораблів до яловичини і морозива. Однак Європа його відкинула.

Зона вільної торгівлі між Україною та ЄС мала запрацювати в повному обсязі ще з 1 січня 2015 року, але її відклали на рік на вимогу Росії. Наразі за рішенням Євросоюзу зона вільної торгівлі працює в односторонньому порядку для України.

З 2016 року Росія введе продовольче ембарго стосовно України, якщо ЗВТ набуде чинності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram