ГоловнаЕкономікаДержава

Павленко виключив можливість дефіциту продовольства в Україні

Країна виробляє у 2,5 разу більше зернових, ніж споживає

Павленко виключив можливість дефіциту продовольства в Україні
Фото: www.dyvys.in

З огляду на хороший врожай і високі перехідні запаси в Україні не може бути дефіциту продовольства. Про це міністр аграрної політики і продовольства України Олексій Павленко заявив під час спільної прес-конференції із заступником голови АМКУ Нікою Сидоренко в урядовому прес-центрі 7 вересня.

Зокрема, він зазначив, що ФАО присвоїло Україні один із найвищих у світі показників самозабезпеченості продовольством. Наприклад, тільки зернових країна виробляє у 2,5 разу більше, ніж споживає. Так, за попередніми оцінками, виробництво зернових очікується на рівні 60 млн тонн, в наявності 11 млн тонн перехідних запасів, при цьому внутрішнє споживання через анексію Криму і втрату контролю над частиною територій Донецької та Луганської областей скоротилося на 3 млн тонн - до 24 млн тонн.

"Всіма видами зернових урожаю 2015 року Україна забезпечена на 252%. Це у 2,5 разу більше внутрішнього споживання. Так що без загрози продовольчій безпеці ми маємо всі підстави для збільшення торішнього рекордного експорту. Є можливість вийти на показник у 36 млн тонн", - сказав міністр.

У тому числі, забезпеченість пшеницею становить 258%, експортний потенціал цієї культури оцінюється у 15,9 млн тонн. Щодо кукурудзи ці показники становлять 313% і 16,9 млн тонн, ячменю - 173% і до 3,7 млн тонн. Крім того, ринок повністю забезпечений основними товарами, у тому числі молоком, м'ясом, соняшниковою олією і цукром. "Зважаючи на це, дефіциту в Україні бути не може", - резюмував Олексій Павленко.

Нагадаємо, 21 серпня під час розширеної наради з зернотрейдерами прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк привітав аграріїв з успішним проведенням посівної і збиральної компаній. "Я вітаю вас із хорошим урожаєм і, сподіваюся, скоро вітатиму з гарним прибутком", - сказав глава уряду, додавши, що вже зараз аграрний експорт забезпечує надходження кожного третього долара валютного виторгу країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram