Ірпінь буде енергоефективним містом

Вже з наступного року в Ірпені на Київщині ми зможемо заощаджувати до трьох мільйонів гривень міського бюджету щорічно за рахунок економії енергоресурсів. Для цього ми розробляємо комплекс спеціальних заходів, розпочинаємо енергоаудит, запрошуємо на роботу енергоменеджера і співпрацюємо з Північною екологічною фінансовою корпорацією.

Фото: Надано Володимиром Карплюком

Підвищення енергоефективності та покращення енергозбереження актуальне не тільки для України. Цим продовжують займатися усі розвинені країни світу. Вивчаючи європейський досвід енергозбереження, ми налагодили спілкування з Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО). Це міжнародна фінансова установа, яка фінансує екологічні проекти у країнах Центральної та Східної Європи. Заснована вона у 1990 році Данією, Фінляндією, Ісландією, Норвегією та Швецією. Серед пріоритетних для корпорації проектів ті, що зменшують шкідливе забруднення атмосфери.

Ми запропонували НЕФКО декілька проектів підвищення енергоефективності комунальних будівель Ірпеня, в яких розташовані бюджетні установи. Крім того наші проекти передбачають зменшення споживання природного газу і скорочення викидів двоокису вуглецю.

На сьогоднішній день вже маємо домовленості про фінансування двох проектів на загальну суму понад сто мільйонів гривень. Сума складається з кредиту під три відсотки річних і гранту. За оцінками фахівців, після проведення комплексу енергозберігаючих заходів місто зможе заощаджувати на енергоносіях (газ, світло, тепло) значно більше, ніж доведеться платити за кредитом.

У роботі над проектами задіяні новостворений відділ інвестицій та соціально-економічного розвитку виконавчого комітету Ірпінської міської ради та австрійська Приватна інжинірингова компанія iC Consulenten, яка здійснюватиме енергоаудит будівель, запропонованих для проектних робіт.

Ми склали перелік із майже сорока об’єктів, в першу чергу мова йде про освіту і медицину. Енергоаудит повинен виявити найбільш проблемні місця з точку зору енергоефективності (де і чому втрачаються тепло та електрика) і надати рішення, яким чином скоротити споживання електричної та теплової енергії. Десь, можливо, треба зробити утеплення, десь – замінити освітлення чи елементи системи опалення. Десь будуть потрібні серйозні реконструкції, а десь – капітальні ремонти. Все це плануємо зробити протягом двох років.

Крім того, вперше в Ірпені вводиться посада енергоменеджера. Оголошення про відкриття вакансії опубліковане на офіційному сайті міської ради. Новий спеціаліст контролюватиме та аналізуватиме енергоспоживання бюджетних установ та об’єктів житлово-комунального господарства. І наприкінці кожного місяця ми матимемо свій міський енергоаудит.

На жаль, ще багато людей в Україні живуть за старими радянськими звичками: держава за все заплатить. Але тепер всім доведеться рахувати кожен кіловат-годин електроенергії і кожен метр кубічний газу. Бо лише так можна долати економічну кризу, берегти природу і рухатися вперед.

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram