ГоловнаБлогиБлог Виталия Тараненко

Як кандидат у нардепи на Хмельниччині “вкрав” урядову ініціативу

Завоювати прихильність виборців — золоте правило, з яким у маси йде пересічний кандидат у народні депутати України. В умовах мажоритарної системи потенційний слуга народу повинен так захопити/підкупити голосувальника, аби той завтра на виборчій дільниці не підвів з “пташкою” у визначеній клітинці. До прикладу, у Хмельницькій області з’явився кандидат, який за бюджетні кошти з відповідною програмою уряду Азарова, дотуватиме свій округ. Розроблена схема, аля великого комбінатора Остапа Бендера, дасть можливість через приватну громадську організацію налагодити поставку… цифрових телетюнерів.

Віктор Коліщак
Віктор Коліщак

Уряд змудрував — кандидат реалізує

Масштабно готуючись до парламентських виборів, команда Партії регіонів ще у березні цього року потурбувалася про соціально-незахищені категорії, котрі справно, щовиборів, відвідують дільниці. За безпосереднім диригуванням прем’єра, а нині лідера партійного списку регіоналів Миколи Азарова, вийшла постанова КМУ “Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення населення засобами приймання сигналів цифрового телерадіомовлення”. Слідом за шефом, департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату Кабміну поспішив відрапортувати, що це робиться не під вибори, а пов’язане з корективами часу. “Перехід з аналогового на цифрове телерадіомовлення здійснюється для забезпечення найкращих умов для користувачів та повинен відбутися до 17 червня 2015 року. Однак для отримання сигналів цифрового мовлення потрібно мати спеціальне обладнання, яке підключається до телевізора та антени — телетюнер”. Не відходячи від касу, у держбюджеті зафіксували понад 350 мільйонів гривень для забезпечення населення засобами приймання сигналів цифрового мовлення.

У дармову роздачу влади потрапили інваліди першої й другої груп та інваліди війни третьої групи, особи, які виховують дитину-інваліда, за умови, що дитина проживає разом з ними, особи з малозабезпечених сімей та ті,  хто отримують субсидію на сплату послуг ЖКГ. Механізм розподілу простий, як двері, та має на меті залучення до процесу адміністративної структури, що володіє розгалуженою базою персональних даних майбутніх виборців. Пільговики звертаються до органів праці та соціального захисту населення з відповідною заявою про забезпечення їх телетюнерами. Потреби у приладах узагальнюються і подаються до Держтелерадіо, де приймається рішення про послідовність доставки телетюнерів та забезпечення ними громадян.

Ланцюжок доставки телетюнерів від Партії регіонів напряму замикається на райдержадміністраціях. До слова, Хмельницька облдержадміністрація досить пильно контролює цей процес у районах, публікуючи на офіційному сайті інструкції підключення телетюнера. Тому не дивно, що кандидат-самовисуванець у народні депутати по одномандатному округу №188 (з центром м. Хмельницький, куди входять частина обласного центру і Хмельницький і Волочиський райони) і водночас діючий голова Хмельницької райдержадміністрації Віктор Коліщак зайнявся гріховною справою. 

До урядового корита ще й притягнув свою громадську організацію “Рідне місто”, яка його супроводжує на кожних виборах. Власне, через ГО й відбуватиметься реалізація державної програми для мешканців Хмельницького району. Відповідне підтвердження у формі листів одержали мешканці цього району (див. копію листа). До речі, чиновник-кандидат у цьому випадку наступив на юридичну колізію. По-перше, використовуючи службове становище, Віктор Коліщак від приватної організації оформив звернення до жителів, що мешкають у підконтрольній йому території. І наголосив: “Враховуючи чисельність звернень жителів міста та області на адресу громадської організації “Рідне місто” щодо забезпечення населення телевізійними тюнерами, інформуємо, що Вас (адресат має конкретне прізвище та ім’я — авт.) включено до списку осіб, яким за рахунок держави на безоплатній основі поштою (моє виділення — авт.) буде здійснено їх доставку”. У разі збою поставок кандидат у нардепи закликав населення звертатися за допомогою та роз’ясненням до ГО “Рідне місто”.

По-друге, посадовець порушує закон “Про захист персональних даних”, за який так часто-густо полюбляють ховатися всі чиновники, коли відповідають на публічні запити представникам ЗМІ. Коліщак, без згоди конкретних людей, використовує їхні дані. До прикладу, задовго до початку виборчої кампанії, він привітав обраних жінок з Днем матері. Листівки були доставлені адресно.

Між іншим, зловживають ініціативою партії влади й наближені до них особи. Так, у Артемівську Донецької області місцевим жителям від імені регіонала Сергія Клюєва (рідний брат голови РНБО і керівника виборчого штабу регіоналів Андрія Клюєва) роздали тюнери для цифрового телебачення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram