ГоловнаПолітика

Мажоритарка дасть шанс кандидатам, - експерти

На думку політологів, третина виборців не збираються голосувати.

Мажоритарка дасть шанс кандидатам, - експерти
Фото: EPA/UPG

Експерти кажуть, що, працюючи в мажоритарному окрузі, політики здобудуть більшу довіру виборців, ніж якщо брати участь у партійних іграх - пише Сергій Степанін в статті "Мир - округам, війна - списками", опублікованій в сьогоднішньому номері "Комсомольской правды в Украине".

Нещодавнє дослідження компанії Research & Branding Group показало, що дві третини громадян нашої країни оцінюють політичну ситуацію як нестабільну. Соціологи уточнюють: люди втомилися від політичних кампаній взагалі. Тому невтішні і показники рівня довіри населення до влади і більшості політичних інститутів.

Саме тому напередодні виборів до Верховної Ради третина виборців або не збираються брати в них участі, або не вирішили, за кого їм віддати свій голос. Основними причинами цього є недовіра до потенційних кандидатів, брак гідних представників, незнання передвиборних програм, невиконання передвиборних обіцянок, обман, розчарування і відсутність поліпшень життя людей. Водночас близько половини респондентів стверджують, що не змінять свою думку. З-поміж тих, хто допускає можливість піти на вибори, більшість готова віддати голос, найімовірніше, за кандидата по мажоритарному округу, ніж за одну з партій.

"Щоб влити в політику "свіжу кров", треба пройти через мажоритарну виборчу систему, - вважає політолог Віктор Небоженко. - Така система дозволить висунути на політичні ролі нових розумних і талановитих людей". Таку думку також поділяє і народний депутат України "регіонал" Володимир Макеєнко: "Нашій державі, поки ми встаємо на ноги, потрібна мажоритарна система, щоб кожен із депутатів був прив'язаний до виборців".

За словами голови Всеукраїнської громадської організації "Соціальна Україна" Вадима Ващенка, система місцевої публічної влади неефективна. Більшість українців не звертаються за допомогою до депутатів, яких самі ж і обирали. На початку року "Соціальна Україна" провела опитування щодо впізнаваності місцевих депутатів, звернень до них, особистих прийомів, зустрічей. Результати: майже 80% людей або не знають своїх депутатів в обличчя, не можуть назвати прізвища обранця, або не зустрічалися з ними особисто і не зверталися до них.

Отже, підкреслює "Комсомольская правда", чудовий шанс на майбутніх парламентських виборах в мажоритарних округах випадає тим кандидатам, які роками спілкуються з виборцями, і які налагодили постійний зв'язок з людьми через громадські приймальні для вирішення комунальних проблем та благоустрою території, працюють над підтримкою освітніх, спортивних або соціальних програм.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram