ГоловнаБлогиБлог Віталія Скоцика

Податками вже «вбили» підприємництво. Далі вкрадуть землю?

В умовах падіння економіки виробництво можна підняти лише полегшенням його податкової ноші. Українська влада діє навпаки – підставляє підніжку тим, хто цю ношу ще готовий нести. Мета – розчистити простір, щоб ніхто не завадив продажу землі.

Фото: Макс Требухов

Новообраний президент США Дональд Трамп заявив, що кожне нове податкове правило чи новий податок має скасовувати два попередніх. Можна по-різному ставитись до цього політика і бізнесмена, але озвучений підхід більш ніж доречний в умовах України. Кожне нововведення в фіскальній сфері має зменшувати навантаження на бізнес в умовах, коли економіка України падає. Чи розуміє це влада? На жаль, ми бачимо дзеркально протилежний процес. Вся податкова політика останніх років була спрямована на те, щоб знищити стимулюючі підходи і позбавити аграрний сектор останньої підтримки. Без спецрежиму ПДВ агровиробництво, яке наповнювало бюджет країни, почало невпинне падіння.

Не зупинившись на цьому, влада йде далі – зобов’язує до обов’язкової сплати єдиного соціального внеску фізичних осіб-підприємців, не залежно від того, активно вони працюють, чи ні. У підсумку понад 200 тисяч підприємців закрилися. Владі не подобалося, що вони були в статусі «сплячих» і платили податки не постійно, а лише тоді, коли мали доходи. Тепер вони ліквідували свій статус підприємців і взагалі не платитимуть державі жодної копійки. Питається: що виграла країна, що виграв її Пенсійний фонд, котрий у 2017 році має 141 млрд грн. дефіциту?

Ця податкова політика планомірно вбиває підприємництво. Кожна «інновація» – як розривна куля, випущена в бізнес. В Україні вибудовується система, коли з одного боку, знижуються доходи і знецінюється гривня (українці збідніли за 2 роки більш ніж у два рази), а з іншого – зменшується кількість робочих місць на великих підприємствах і в малому бізнесі.

Особливо катастрофічна ситуація для сільської місцевості, де дохід від підприємництва отримує лише близько 7% людей. Для розвиненого суспільства потрібно, щоб цей показник був майже вдесятеро вищим – хоча б 60% дорослого населення мають складати активні підприємці.

Економічний занепад України сьогодні настільки явний, що продовжувати політику в тому ж дусі – самогубство для країни. Оскільки влада не намагається зійти з цих рейок, які ведуть країну в прірву, закрадається підозра, що катастрофу готують свідомо.

Найбільший злочин влади – те, що вона занурює народ у злидні й змушує боротися за фінансове виживання. Розрахунок робиться на те, що українці, зациклені на своїх сімейних проблемах, перестануть контролювати владу, протестувати проти її безглуздих або корупційних рішень. І невипадково вже зараз на передній план виходить питання ринку землі. Коли украдено і знищено промисловість, лишився цей головний ресурс.

Людей свідомо роблять жебраками, щоб забрати у них останнє. Адже скуповувати за безцінь землю можна тільки у тих, хто живе у злиднях і готовий віддати її за ту ціну, яку йому пропонують. Для легітимізації цього процесу уряд зганяє громадськість на свої «земельні платформи», хоча всім зрозуміло: обговорювати з народом свої рішення – не в стилі нашої влади. Якщо вона береться вести діалог, то лише з підставним опонентом, який гратиме з нею в піддавки.

Водночас, коли Аграрна партія брала на себе зобов’язання розробити земельну реформу, ми були готові до того, що влада створюватиме «паралельний рух», щоб розділити аграріїв. Нас цим не зіб’єш зі шляху. Тим більше, що результати роботи експертної групи Аграрної ради нашої партії більш ніж значні. Уже розроблено дорожню карту з підготовки земельної реформи. Вона включає 17 першочергових кроків, кожен із яких визначає напрямок розробки законодавчої бази. Ми виходимо з того, що поза увагою не повинна залишатися головна мета реформи – суттєве покращення рівня життя у сільській місцевості: підвищення соціальних стандартів, розвиток підприємництва, зростання доходів населення і зниження безробіття.

Тому для початку ми визначили чіткі пріоритети завершального етапу земельної реформи в Україні. Розроблену концепцію реформи буде обговорено під час Земельних форумів, які відбудуться з ініціативи Аграрної партії по всій території України. За результатами дискусії з представниками місцевих громад, власниками землі, громадськими організаціями та експертами сформуємо спільну позицію, що ляже в основу законотворчої роботи Аграрної ради Аграрної партії.

Перший такий захід відбудеться 10 лютого у Харкові і збере представників східних областей: Дніпропетровської, Запорізької, Луганської та Донецької. 23 лютого Кропивницький прийматиме південні області. 3-го березня у Львові відбудеться форум Західного регіону. 21 березня у Полтаві зберуться учасники з північних областей, а 24 березня в Києві відбудеться форум центрального регіону.

Ми запрошуємо усіх бажаючих взяти участь у форумах, а також відкриті до ваших пропозицій. Уже зараз кожен може стати учасником опитування щодо ключових пріоритетів земельної реформи, заповнивши електронну форму анкети.

Чому ми це робимо? Тому що всенародне обговорення за рознарядкою влади навряд чи врахує справжню думку народу. Нам же вона вкрай важлива. Я вірю, що наше суспільство здатне дати відсіч маніпуляціям. Невдовзі ефективну податкову політику та зважену земельну реформу буде впроваджувати вже новий склад парламенту та уряду. Іншого виходу з кризи нема.

Віталій Скоцик Віталій Скоцик , Економіст, Голова Аграрної партії України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram