ГоловнаБлогиБлог Геннадія Ткачука

Проблеми законопроекту по «проблемних мажоритарних» округах

У законопроекті Мінюсту про вибори народних депутатів України по «проблемних мажоритарних» округах проблем не менше

Те, що вибори потрібно проводити, ні в кого не виникає сумніву, але як це планує зробити влада, вже видно. Отже, Мінюст виставляє на громадське обговорення законопроект про повторні вибори народних депутатів у «проблемних мажоритарних» округах.

Фото: Макс Левин

Партія «УДАР» вважає, що законопроект, запропонований Мінюстом, не має відповідей на багато ключових питань стосовно реалізації виборчого процесу.

По-перше, із законопроекту незрозуміло, хто буде формувати виборчі комісії – представники партій, які мають фракції у Верховній Раді VI скликання чи VII скликання? Адже цілком можна припустити, що, замовчуючи це питання, Мінюст намагається просунути позицію, що вибори у 2013 році повинні проходити згідно із Перехідними положеннями Закону «Про вибори народних депутатів України». А це означатиме, що виборчий процес організовуватимуть парламентські партії, які вже встигли канути в Лєту. Адже сьогодні парламентський склад абсолютно інший. Ну, от наприклад, чому на виборах-2013 повинні мати квоту представники Народної партії Литвина? У діючому парламенті така партія не представлена.

По-друге, законопроект Мінюсту не визначає вимог до жеребкування подань непарламентських партій. «УДАР» відстоює принципову позицію, згідно якої жеребкування подань до виборчих комісій повинно проводитися по кожній окружній виборчій комісії, по кожній дільничній виборчій комісії. У іншому випадку на перевиборах знову може бути застосована шахрайська схема про жеребкування партій до всіх виборчих комісій, що запровадила ЦВК на минулорічних виборах.

По-третє, ми не згодні з тим, що кандидати у народні депутати не повинні подавати до оприлюднення декларацію про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру. На наш погляд, пропозиція Мінюсту є абсолютно нелогічною.

Отже, партія «УДАР» наполягає на тому, що запропонований Мінюстом законопроект про перевибори у «проблемних» округах, має бути кардинально переробленим із врахуванням вищевикладених зауважень.

Геннадій Ткачук Геннадій Ткачук , Народний депутат України, "УДАР"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram