ГоловнаБлогиБлог Дмитра Сінченка

Хто справжній сєпар?

В Кіровограді довгий час у питанні перейменування міста йде боротьба між трьома таборами: патріотично-проукраїнським, імперсько-проросійським та совково-патерналістським. Совки були традиційно проти перейменування, імперці вимагали повернути назву часів Російської імперії – Єлисаветград, а патріоти – за українську назву, проте кожен мав свій варіант такої назви.

Фото: thekievtimes.ua

Найбільше було совків, найменше – імперців, тому перейменування не могло зрушити з мертвої точки. Декомунізація все змінила. Вона позбавила можливості залишити статус-кво. Більшість совків із цим не змирились і просто бойкотували процес. Решта розділились між двома існуючими таборами, зрозуміло, не на користь патріотичних сил.

Сьогодні на боці імперців виступають УПЦ МП, місцеві депутати від БПП та Опоблоку, а також місцевий олігархічний клан під назвою «заводчани» або «отци города». Бізнес останніх тісно пов’язаний з Росією і на неї орієнтований. На щастя, загальнонаціональної підтримки вони не знаходять. Тому, за завданням своїх кураторів із північної ворожої держави, максимально дестабілізують ситуацію в місті.

Так, після прийняття рішення рекомендувати перейменувати Кіровоград в Інгульськ, проросійські сили вчинили справжній шабаш в центрі міста: цілували ікони і руки московським попам, називали зрадниками воїнів АТО, демонстрували відверту неповагу до державних символів, заважали виконанню державного гімну…

На противагу їм вийшли активісти патріотичних організацій, переважно – демобілізовані воїни АТО. Між двома сторонами прогнозовано сталися сутички, але обійшлось без жертв. Відео цих подій облетіли всю Україну, а Російська пропаганда подавала його не інакше, як «повстання» прихильників «русского міра».

Після цих подій активісти патріотичних організацій подали заяву в СБУ, в якій вони викривали проросійську діяльність організаторів мітингу. Однак, у відповідь їм надійшла відписка – мовляв, займатись релігійними організаціями спецслужба не повинна, адже в нас… свобода совісті та віросповідань!

Тобто, нашій Службі Безпеки байдуже до того, яку ідеологічну оброку проводять російські пропагандисти у стінах церкви, що має у своєму користуванні майже всі храми міста! Чого вони чекають? Поки в кіровоградських церквах почнуть готувати терористів, як це було на Донбасі і в Криму?

Заметушились сбушники лише після звернення депутатів… але не в той бік! Провадження було відкрито проти учасників патріотичного контрмітингу, зокрема – проти Ігоря Козуба. Нині він став частим гостем кіровоградських «чекістів», які відкрили справу за звинуваченням у сепаратизмі за доносом депутатів з БПП Голофаєва, Яремчук та Кайдаша.

То хто ж все таки сєпар?...

Дмитро Сінченко Дмитро Сінченко , Громадсько-політичний діяч, блогер
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram