Звернення до колег-депутатів

Звернення до членів міжфракційного об’єднання народних депутатівУкраїни «Захист села» та народних депутатів України, обраних по сільських мажоритарних округах.

Фото: EPA/UPG

Шановні колеги!

Півтора року ми з Вами «кнопкодавимо», беручи участь у антинародній політиці нинішньої влади. Не буду називати поіменно ідеологів так званих реформ - ми всі їх чудово знаємо. Вони вже довели країну до краю прірви (за нашої з Вами участі, між іншим!), залишилося тільки ще ненадовго, на декілька місяців, дати їм можливість продовжити розпочате – і Україні настане кінець.

Цього ні в якому разі не можна допустити, і це в наших силах.

Найближчим часом нам запропонують поміняти в керівництві виконавчої та законодавчої влади одних безумців на інших – саме такого висновку можна дійти з огляду на те, що ми чуємо від спікерів «коаліціади». Вочевидь, ніхто не збирається робити висновків з нинішньої політичної кризи, і ніхто з владної верхівки не збирається робити нічого відмінного від того, що два роки поспіль коїв Яценюк.

Тому переконаний, що люди, які претендують на посади прем’єр-міністра України та голови Верховної ради України, повинні ще до голосування за створення нової коаліції депутатських фракцій підписати наступні зобов’язання щодо негайних змін у державній політиці та законодавстві:

1. По реформі самоврядування:

а) Змінити Концепцію реформи місцевого самоврядування й територіальної організації влади в частині, яка всупереч Конституції України передбачає нерівноправність громад і органів місцевого самоврядування в питаннях фінансування, оподаткування, юрисдикції, повноважень тощо. Тобто,поширити реальну децентралізацію влади на всі без винятку органи місцевого самоврядування, у тому числі й на ті, які не бажають об’єднуватися, а не тільки на об’єднані територіальні громади.

б) Припинити зловживання адміністративним ресурсом державних адміністрацій і Кабміну з метою «добровільного об’єднання громад», черезякий по всій країні розгорнута «колективізація», скасувати антиконституційні «Перспективні плани добровільного об’єднання громад».

2. По адміністративно-територіальній реформі разом з реформою самоврядування:

а) Не знищувати сільські ради, натомість надати їм усі повноваження, необхідні для існування села та селян. Зокрема сільрада повинна мати повноваження утворювати виконком сільради, що нинішньою Концепцією реформи не передбачається.

Сільрада - це не тільки найбільш демократичний, доступний для народу орган влади, це також суб’єкт владних повноважень у селі та на територіїдовкола нього, який забезпечує життєдіяльність селян і може надавати ім усі необхідні адміністративні послуги, починаючи від видачі різноманітних довідок до нотаріальних дій тощо. 

Первинною одиницею адміністративно-територіального устрою Украіни має бути не громада, як це планується запровадити зараз, а територія громади. Громада - це люди, і називати людей "адміністративно-територіальною одиницею" принаймні безграмотно.

Територія громади має включати територію села й територію довкола нього вюридично, геодезично й картографічно визначених на даний час і чинних на даний час межах. Якою мають бути території громад, нинішні чи об’єднані, мають рішати самі сільські громади після повної та реальної децентралізації влади, а не корумповані чиновники державних адміністрацій і Кабміну, якіодним надають бюджетні преференції, а інших прирікають на вимирання. 

б) Окремим пунктом - негайно, впродовж 10 днів з початку існування новоїкоаліції, припинити повноваження Держгеокадастру з розпорядження землями сільгосппризначення та передати ці повноваження сільрадам на всій їх території, з територією за межами села включно.

Не у «власність громад» слід передавати землю в антиконституційний спосіб із антиконституційно задекларованої «державної власності», а надати сільським радам повноваження з розпорядження, і не тільки землею, але й усіма загальнопоширеними корисними копалинами місцевого значення. 

3. Продовжити на 2016-2017 і наступні навчальні роки, до повного завершення реальної децентралізації влади, фінансування з державного бюджету «малокомплектних» сільських шкіл, дитсадків і професійно-технічних навчальних закладів.

До 1 вересня 2016 року впровадити у всіх малих сільських школах дистанційну систему освіти із застосуванням сучасних інформаційних технологій. 

4. Відновити спецрежим оподаткування ПДВ сільгоспвиробників і зберегти його до реального запровадження в Україні європейських стандартів кредитуванняй компенсацій.

5. Затвердити в 1-місячний термін Концепцію підтримки селянства й порятунку села і не пізніше як у 3-місячний термін ухвалити відповідний закон. 

6. Приватизувати всі державні сільськогосподарські підприємства, які мають у користуванні сільгоспземлю, виключно через розпаювання землі та майна серед працівників даних підприємств і соціальної сфери сіл, довкола яких знаходяться ці землі, та пенсіонерів з їх числа.

7. Звернутись до Президента України з проханням ветувати закон 2279, який позбавляє селян можливості приватизувати і отримати безоплатно у власність земельні ділянки, необхідні для самого існування людей. 

Кожен може додати до цього переліку своє наболіле, але якщо ми не відстоїмо цей мінімум, то краще нехай не буде цієї влади.

З повагою,

Народний депутат України Аркадій Корнацький,

голова міжфракційного об'єднання народних депутатів "Захист села".

Аркадій Корнацький Аркадій Корнацький , Народний депутат України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram